SHARE

Život daleko od kuće uči vas mnogo čemu. Ipak, to nije za svakoga. Potrebno je da ste posebno jaka i samouverena osoba da biste se odlučili na ovaj korak.

10-prednosti-koje-imate-kada-zivite-u-inostranstvu-i-ne-zelite-da-se-vratite-kuci-1.jpg

Kada vam neko kaže da oni koji okušaju sreću u inostranstvu ili beže od nečega ili trče ka nečemu, sigurno vam se čini smešno i besmisleno.

Ali, kada razmislite, shvatićete da je ponekad pametnije da počnete da trčite ka nečemu, najbrže što možete. Bez vraćanja nazad!

1. Sloboda. Kada živite daleko i sami, dobijate potpuno novu definiciju pojma slobode. Slobode da idete gde god poželite. Slobode da putujete. Slobode da pravite lične izbore kakve želite. Slobode da budete ono što jeste!

2. Ne gledate život kako prolazi. Znate da ste preuzeli inicijativu i ne čekate da kraj vas prođu meseci, godine, rođendani, svadbe, smrtni slučajevi…

3. Matematičke veštine su vam uvek na visokom nivou. Samim tim što svaki put prebacujete stranu valutu u dinare, vaš mozak radi na način bolji od svih svetski priznatih konvertora.

4. Komunikacija. Odgovori na bilo kojem jeziku koji vam nije maternji cene se dvostruko više.

5. Priče. Doživljaji i iskustva koje ćete imati priliku da iznova i iznova pričate, predstavljaju odličan način za sticanje novih i zabavnih prijatelja. Novi aerodromi, novi tržni centri, kafići, restorani…

10-prednosti-koje-imate-kada-zivite-u-inostranstvu-i-ne-zelite-da-se-vratite-kuci-2.jpg

6. Konačno shvatate zašto ste slavili sve praznike. Nostalgija za svojom porodicom čini svoje, ali u vašu korist.

7. Sazrevanje. Koliko god i da ne priznajete ovo, svaki put ste sve zreliji. Učite kako da se spakujete, a da ne zaboravite nešto, učite kako da upoznate nove ljude, da se snađete i preživite.

8. Adrenalin. Bandži skakači i biciklisti koji voze po ekstremnim putevima više vam se ne čine tako hrabri. Ništa nije toliko hrabro kao to da se preselite negde daleko. Negde gde nemate nikoga. Negde gde vas okružuje sve nepoznato. Negde gde svakodnevno doživljavate adrenalinski pritisak.

9. Strpljenje. Učite da razumete stvari. Naručivanje hrane, čekanje na prevoz, način na koji se razumete sa onima koji ne znaju vaš jezik, zahtevaju vreme i strpljenje. Sada put do kuće traje čitav sat umesto 10 minuta, ali je barem besplatna lekcija.

10. Učite snagu prvog „Zdravo!” i poslednjeg „Zbogom!” Malo njih zna kako to da podnese, ali ste vi to usavršili! To je najteži, ali i najisplativiji deo celokupnog iskustva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here