3 prirodna leka za masnu jetru. I pomažu garantovano

Masna jetra, najčešća bolest jetre današnjice, nije mali problem. Ona izaziva upalu i razaranje, a ako se ne leči dovodi do ciroze i popuštanja jetre. Najvažnije je sa lečenjem početi što pre, a u tome vam mogu pomoći i prirodni lekovi.

FOTO:

Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu hrane, prečišćavanje otrova. Jedini je unutrašnji organ čoveka koji se može regenerisati, a njena oštećenja i oboljenja mogu se odraziti na ceo organizam. Savremeno doba, koje karakteriše nepravilna ishrana, intenzivno unošenje kalorija, najviše u obliku masti, šećera i alkohola, ostavlja traga na ovom organu.

– Masna jetra je najčešća bolest jetre današnjice i nastaje intenzivnim nakupljanjem masti u ćelijama jetre. U normalnim okolnostima mast koju smo uneli hranom putem cirkulacije dospeva u jetrine ćelije, potom se prerađuje i otprema u sistemsku cirkulaciju, odakle se koristi za mnoge procese, ali i skladišti u raznim depoima masnog tkiva – objašnjava dr Jasna Petrić, gastroenterolog-hepatolog Opšte bolnice „Medigroup“.

Loše navike su glavi uzrok

Loše navike koje rezultiraju masnom jetrom javljaju se od detinjstva do poznog doba. Ali i određena oboljenja kao što su genetski uzrokovana hiperliporpoteinemije, smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde, šećerna bolest, sidrom malapsorpcije, upalne bolesti creva… takođe mogu dovesti do ovog problema.

Prema rečima naše sagovornice, problem masne jetre često može da izazove nove komplikacija. Naime, kada se u jetru hranom unese previše kalorija, mast se nakuplja u ćelijama jetre i izaziva njihovu upalu i razaranje. To novonastalo stanje naziva se masni hepatitis. Ako dugo traje, kao i svaki drugi hronični hepatitis, dovodi do ciroze i popuštanja jetre. U SAD masna ciroza jetre je vodeći uzrok za transplantaciju jetre.

Prirodni lekovi za masnu jetru

Surutka

Oko pola litra surutke dnevno narodna je receptura za otklanjanje problema masne jetre i njeno potpuno regenerisanje.

Zeleni čaj

Kao antioksidant, zeleni čaj ublažava upalne procese i sprečava nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Dobar je i u borbi sa višom kilogramima, koji mogu biti uzrok problema jetre.

Maslačak

Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija. Dve kašičice mlevenog sušenog korena biljke potrebno je preliti šoljom ključale vode i piti tri puta dnevno.

Sa lečenjem početi što pre

Ono što često odlaže lečenje masne jetre jeste nedostatak simptoma. Uočava se ultrazvučnim pregledom stomaka, a masni hepatitis se može primetiti i iz analiza krvi.

– Da bi se postavila dijagnoza masne jetre, moraju se isključiti druge bolesti jetre, koje dovode do poremećaja u jetrinim enzimima. A jako je bitno postaviti dijagnozu masne jetre kod dece i mladih da bi se što ranije počelo sa lečenjem. Da se ne desi da zapostavljenim stanjem dožive cirozu jetre – kaže dr Petrić.

Kao što sami možemo da utičemo na nastanak masne jetre, isto tako ju je moguće i „odmastiti“. Potrebno je redukovati kalorijski unos, povećati potrošnju kalorija, a posebno se preporučuje aerobna fizička aktivnost.

FOTO:

U ishranu treba uključite mahunarke – pasulj, grašak, boranija, kao i orašaste plodove – orah, lešnik, badem, semenke susama, suncokreta i bundeve. Od meso je najbolje konzumirati nemasnije, pileće i ćureće, bez kožice. I što više izbegavati prženje.

Kao što sami možemo da utičemo na nastanak masne jetre, isto tako ju je moguće i „odmastiti“ – uz redukovanje kalorijskog unosa i aerobnu fizičku aktivnost.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *