6 SAVJETA ZA ŠTEDNJU STRUJE: U stanu ili kući umanjićete potrošnju struje ako se pridržavate sljedećih savjeta


Da li ste znali da skrinsejver troši podjednako energije kao i kada se na računaru nešto radi? Ili da punjač za telefon podjednako radi i kada ne punite telefon? Pružamo vam nekoliko savjeta kako da nekim sitnim promjenama smanjite račun za struju u vašem domu.
U stanu ili kući umanjićete potrošnju struje ako pratite određene smijernice i ako se pridržavate sljedećih savjeta:
1. Isključite sve aparate (TV, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primjer, troše struju i kada ne punite telefon.
2. Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. I izaberite monitor sa ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop – on je veći štediša energije.
3. Zamijenite obične sijalice štedljivim. Štedljiva od 25 vati svijetli istim intenzitetom kao obična od 100, a ušteda energije je ogromna.
4. Kupujte bijelu tehniku A, ili A+ klase – energetski štedljivi aparati smanjuju račune.
5. Koristite, kada je god moguće, noćnu tarifu (od ponoći do 8 ujutru), tada je cijena i do četiri puta niža od dnevne.
6. Kontrolišite potrošnju električne energije. Na svakom potrošaču električne energije navedeno je koliko struje troši u toku jednog sata.
Na primjer, ako vam je televizor snage od 100 W uključen tri sata dnevno, za mjesec dana će potrošiti 30 x 0,1 kW x 3 h, što na računu iznosi 9 kWh.
Izvor: lisa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *