Ako naletite na ovu biljku možete da oslepite: Izaziva opekotine trećeg stepena, a može se uništiti samo teškim otrovima (VIDEO)

Sok može izazvati ogromne plikove, koji ponekad ostavljaju ogromne ožiljke, a nakon izloženosti, koža može ostati osetljiva i nekoliko godina.

Jako opasna, otrovna biljka je otkrivena u Virdžiniji, a stanovnicima se savetuje da odmah prijave nadležnim službama, ako je vide. “Giant Hogveed” je invazivna biljka sa vrlo gadnim osobinama, a u najgorem slučaju može izazvati opekotine trećeg stepena i trajno slepilo.

Prema Fejsbuk stranici grada Virdžinije, “Giant Hogveed čini da otrovni bršljen izgleda skoro lekovite u poređenju sa njom. Kontakt sa ovom biljkom, pogotovo ukoliko je osoba izložena suncu, može izazvati opekotine trećeg stepena i trajno slepilo.”

Sok od ove biljke je naročito štetan. Može izazvati fitopotodermatitis – čini kožu ultra osetljivom na sunčevu svetlost, do te tačke da normalna izloženost suncu može izazvati opekotine trećeg stepena. Sok može izazvati ogromne plikove, koji ponekad ostavljaju ogromne ožiljke, a nakon izloženosti, koža može ostati osetljiva i nekoliko godina.

Ako sok uđe u nečije oči, može izazvati nepopravljivu štetu. Osoba može biti oslepljena za čitav život. Zajednica Virdžinije veoma ozbiljno shvata invaziju ove biljke i od stanovnika se traži da prijave bilo kakve naznake rasta ove biljke. Oko 30 biljaka je primećeno u okrugu Klark.

Foto: Pixabay / Biljka “Giant Hogveed” je jedna od najotrovnijih biljaka na svetu

“Giant Hogveed” je korov koji može zauzeti čitavu regiju. Raste kao korov, ali postaje malo drvo, može biti do 14 metara visoko, sa stablima koja su do 10 cm prečnika. Biljke kradu sunčevu svetlost od drugih biljaka i dominiraju u bilo kojoj oblasti, a šire se svuda, ako ostanu bez nadzora.

Ove biljke nije lako ubiti. Preporučena metoda je upotreba toksičnih hemikalija, što nije dobra ideja, ali je i dalje najbolja opcija. Pokušaj uništavanja biljke pomoću kosilice može biti izuzetno opasan, jer može izazvati prosipanje otrovnih sastojaka na onoga ko to radi. Odeljenje za zaštitu životne sredine u Njujorku ima dugačku listu metoda za iskorenjavanje ovih biljaka i dugačku listu upozorenja o tome šta može biti pogrešno.

Na sajtu se navodi da se seme ove biljke može zadržati u zemljištu i do 15 godina, pa kada se ona negde razmnoži, stanovnici moraju da budu pažljivi da bi je iskorenili.

(Telegraf.rs / Izvor: ntd.tv)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *