BILJKE U VRTU VAM UNIŠTAVAJU MRAVI? NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN IH SE RIJEŠITE, A EVO I KAKO!

Rijetko tko voli vidjeti mrava u svom domu, ali nekima je mnogo lakše da ga vide na tom mjestu, nego u vrtovima i voćnjacima. Mravi su velike štetočine, bez obzira su mali oni mogu uništiti posađene biljke kad formiraju mravinjak.

Ukoliko mravi formiraju svoj mravinjak, onda znajte da od te biljke koja je u njihovoj blizini, više neće rasti, nego će samo propadati. Veoma je jednostavan razlog, ona povećavaju kiselost zemlje na mjestu gdje se nasele i to negativno utiče na biljke.

Odlučili smo podijeliti sa Vama jedan jako jendostavan trik koji će riješiti ovaj problem i to bez štetnih hemikalija.

S obzirom da mravi ne vole oštre mirise, poput: anisa, lovora, pelina, origana, cimeta, limunove korice, duhana, bijelog luka, lišća rajčice, nevena, krastavca, octa, taloga kafe. Pošto ima različitih vrsta mrava, tako i oni različito reaguju na mirise.

Paradajzom protiv mrava:

U vrtu možete ukloniti mrave uz pomoć mladih listova ili zaperaka paradajza. Oni nikada ne prave mravinjake blizu njega.

Ljuta paprika

Ona djeluje kao repelent koji mrave tjera. Napravite otopinu od ljute paprike, a zatim poprskajte mjesto na kome se oni nalaze.

Pelin

Sastojci:

  • 300 g svježih listova i svjetova pelina
  • 10 litara vode

Priprema:

Sve što trebate uraditi jeste da potopite listove pelina, a zatim d aostavite tako da stoji 3 dana. Nakon tri dana procjediti i poprskati po formiranom mravinjaku.

Citrusi

Limun ili narandžu izrežite,  a zatim je stavite na mjesta gdje s eokupljaju mravi. Oni ne podnose citrusne mirise, zato će bježati od njih.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *