Bolest o kojoj svi ćute: 3 stvari koje morate da znate o hemoroidima

Rijetko ko želi da prizna ovu bolest i javi se ljekaru, pa zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od nje.

 

Hemoroidi su bolest otečenih krvnih sudova u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koje su proširene pod pritiskom. Najčešći uzrok za dobijanje ove neprijatne bolesti jeste naprezanje kod pokretanja crijeva, a pojavljuje se i kod trudnoće, starenja, zbog genetike, hroničnog zatvora, dijareje, dugotrajnog sjedenja i analnih infekcija.

Pošto se nalaze na ovom mjestu, ljudima je neprijatno da pričaju o hemoroidima, ali i da postave pitanje ljekaru.

Zato vam otkrivamo najvažnije stvari koje morate da znate o ovom oboljenju!

Simptomi

Najčešći simptomi hemoroida su iznenadni bol i krvarenje prilikom pražnjenja crijeva. Manifestuje se i neprijatnim osjećajem, osjećajem punoće ili svarbom u regiji anusa.

Mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Hemoroidi treba da se liječe

Hemoroidi uglavnom moraju da se liječe, ali retko ko želi da prizna ovu bolest i javi se ljekaru. Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se da je to svaka druga osoba starija od 50 godina. Ovu neprijatnu pojavu rješava terapija toplom kupkom, specijalizovanim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne čvrstine i redovna. Kada to ne može da pomogne, potreban je hirurški zahvat.

Mogu da se spriječe ishranom

Simptomi bolesti uz liječenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako bi trebalo kvalitetnije da se hrane. Najčešće se preporučuje ishrana bogata prehrambenim vlaknima kao što je više voća i povrća, kao i žitarica cijelog zrna. Uz to treba piti više tečnosti i baviti se redovnim vježbanjem.

IZVOR: SUPERZENA.B92.NET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *