Čestitke povodom Dana državnosti BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je danas svim građanima BiH 25. novembar, Dan državnosti, istakavši da su temeljna načela …

ZAVNOBIH-a izvorište savremene BiH.

U svojoj čestitki povodom ovog značajnog datuma, Izetgbegović napominje da se na današnji dan prisjećamo zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kada je generacija hrabrih i odlučnih patriota, prkoseći okupaciji i fašističkom zlu, obnovila državnost BiH.

Tada je, dodao je, naša zemlja definirana kao država svojih građana i ravnopravnih naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka, tada Muslimana, kao i pripadnika drugih naroda i narodnosti.

– To su vrijednosti koje u našem vremenu trebamo i možemo sprovoditi u život, okupljajući oko njih narode i građane BiH. Samo kroz jednakost i ravnopravnost građana u BiH možemo graditi stabilnu i naprednu državu, uvažavajući našu različitost i njegujući zajedništvo, piše u čestitki Izetbegovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić građanima BiH čestitao je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Sutrašnji dan je prilika da se s ponosom sjetimo svoje historije kada su u Mrkonjić-Gradu postavljeni moderni temelji državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Prilika je da se sjetimo zajedništva ZAVNOBiH-a i iskoristimo ga u gradnji bolje, evropske budućnosti naše zemlje.

Prioriteti rada Vijeća ministara BiH ostaju evropski put, socio-ekonomske reforme, jačanje sigurnosti i vladavine prava, te jačanje regionalne saradnje kao instrumenti prosperiteta Bosne i Hercegovine i boljitka svakog našeg građanina – navodi se, između ostalog, u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića, saopćeno je iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, uime Vlade FBiH i svoje lično, građanima Bosne i Hercegovine uputio čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH.

– Svim Bosancima i Hercegovcima, u zemlji i svijetu, iskreno čestitam ovaj veliki praznik kojim obilježavamo dan kada je Bosna i Hercegovina potvrdila svoju državnost i viševijekovnu opstojnost. Ovaj dan je, ujedno, i prilika da se, uvažavajući tekovine prošlosti, okrenemo budućnosti u kojoj Bosna i Hecegovina treba da bude ekonomski i politički stabilna država. Da bismo to postigli, moramo biti odlučni i spremni da prihvatimo neminovne reforme i promjene koje one donose, poručio je Novalić u čestitki.

Ističe da je Vlada Federacije BiH, sa svoje strane, potpuno opredijeljena za provođenje Reformske agende, a što već daje pozitivne rezultate kroz rast svih pokazatelja kojima je cilj prevazilaženje ekonomskih i socijalnih teškoća.

– To nije ni lagan ni kratkotrajan zadatak, ali ga treba izvršiti bez imalo odlaganja. Naša dužnost je i da omogućimo da Bosna i Hercegovina što prije postane punopravna članica Evropske unije i NATO-a. Odlučnost svih da gradimo takvu Bosnu i Hercegovinu najbolji je način da izrazimo zahvalnost svima onima koji su je stvarali i očuvali, kaže se u čestitiki premijera Novalića, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je svim građanima BiH čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

– Ono što je zaključeno na zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine jeste da je BiH definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Danas, kada pojedinci žele da urade sasvim suprotno – da još više podijele BiH, više nego ikada, svi zajedno trebamo odlučno da BiH održimo ujedinjenom, ističe Dunović.

Poručuje da je “Bosna i Hercegovina naša zemlja i zbog toga je zadatak svih nas da ne dozvolimo njenu podjelu, te da njenim građanima osiguramo bolje i jednake uslove za život”.

-Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti, uz želju da se naša zemlja izbori s podjelama i bude ono što i treba biti – nedjeljiva i jedinstvena – naveo je Dunović u čestitki.

Povodom oblježavanja državnog praznika, potpredsjednik Dunović će danas prisustvovati tradicionalnom prijemu u organizaciji članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok će u petak prisustvovati polaganju cvijeća na spomen-obilježjima u Sarajevu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana državnosti BiH.

– Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost 25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu. Toga dana je usvojena Rezolucija u kojoj su se delegati izjasnili da su odlučni da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih naroda, zasnovana na temeljima antifašizma, naveo je Salkić.

Moramo kazati da ideja Bosne i Hercegovine, kao multietničke države, živi i danas u cijeloj zemlji i jača je nego ikada.

– I ove godine će biti razvijene zastave koje simboliziraju zajedničku budućnost u brojnim mjesnim zajednicama, domovima kulture, državnim institucijama u cijeloj zemlji, uz izuzetak nekih nivoa vlasti koji su radikalizirali svoj odnos prema državi i drugim narodima. S ponosom možemo kazati da smo čuvari plemenite ideje multietničke države Bosne i Hercegovine, zasnovane na univerzalnim vrijednostima i da nas kao takve podržava cijeli svijet. U uvjerenju da će snagom i voljom svih svojih građana Bosna i Hercegovina ustrajno ići putem stabilizacije, mira i koegzistencije, s radošću svima čestitam sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dočekujmo ga u miru, stoji u čestitki potpredsjednika bh. entiteta RS-a Ramiza Salkića.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović čestitala je danas svim građanima 25. novembar, Dan državnosti BiH, navodeći da ovaj značajan datum iz bosansko-hercegovačke historije treba da nam bude podsticaj da njegujemo bogatstvo različitosti koje krasi BiH i da se borimo za život pun razumijevanja, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

– Podsjećanje na ovaj dan je i obaveza svih nas da i dalje radimo na izgradnji moderne, demokratske države i na očuvanju suvereniteta BiH i multikulturalnosti društva – ističe se u čestitki Mahmutbegović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću kabineta potpredsjednice FBiH.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić uputio je u ime stranke i svoje ime čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u državi i svijetu, povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, sa željom i nadom da zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinesemo izgradnji zajedničkog života i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

– Oni koji u manjem bh. entitetu ne doživljavaju 25. novembar kao svoj praznik shvatit će, prije ili kasnije, da je ovo jedini rođendan, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i da BiH nije nastala 1995. u Daytonu, nego 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek dosad, nadživjeti sve nas,  navodi u čestitki Amer Jerlagić, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Predsjednik BPS-a Sefer Halilović uputio je bh. građanima poruku povodom 25. novembra Dana državnosti BiH.

– Dan državnosti BiH je odličan podsjetnik da je BiH naša država i da je osnovna poruka koja je nastala sa zasjedanja ZAVNOBIH-a upravo potreba za ravnopravnošću svih njenih građana bez čega nije moguć opstanak bilo koje države. Građani BiH željni su normalnog života, pravde i posla te je to ono na čemu vlast treba raditi. Ipak, bez državnog okvira u kojem se znaju pravila neće biti moguće napraviti velike iskorake, istakao je Halilović u svojoj poruci bh. građanima, saopćeno je iz BPS-a.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio je danas čestitku povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra.

– Građanima Bihaća i Unsko-sanskog kantona povodom najvećeg praznika naše zemlje – 25. novembra, Dan državnost Bosne i Hercegovine u svoje lično ime i uime Gradske uprave Bihać upućujem iskrene čestitke.

Na današnji dan, prije 73 godine, narodi Bosne i Hercegovine hrabro su digli glas protiv fašizma i obnovili državnost naše domovine. Njihova borba nikada ne smije biti zaboravljena i odluke ZAVNOBiH-a,  temelj su bosanskohercegovačke državnosti, te sve građane BiH obavezuju da poštuju i čuvaju istinu  o našoj državi i njenim različitostima koje su naše najveće bogastvo – kaže se, između ostalog, u čestitci gradonačelnika Bihaća, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić građanima Kantona Sarajevo, Bosancima i Hercegovcima uputila je čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da je 25. novembra 1943. godine, donesena odluka o obnovi državnosti BiH i potvrđene su njene povijesne granice koje su datirale još iz srednjovjekovne Bosne.

Naglasila je da je ljubav prema domovini bilo najjače osjećanje koje je i tokom agresije na BiH pobjeđivalo, nadahnjivalo, pomagalo i spašavalo.

– Težak put smo prošli, no duboko sam uvjerena da su pred nama bolji dani. Napredak koji smo ostvarili je evidentan, no ne smijemo zaboraviti činjenicu da je pred nama još mnogo posla. Samo radom, uz još više solidarnosti i tolerancije, možemo osigurati bolju budućnost za nas i našu djecu – stoji u čestitki predsjedateljice SKS Ane Babić.

Ona je pozivala građane da ponosno istaknu zastavu BiH, ali i da imaju na umu da ljubav prema domovini nije samo podizanje zastave, već predan i odgovoran rad svakog pojedinca, „jer samo zajedno možemo graditi državu kakvu sanjamo i želimo“, saopćeno je iz Press službe KS.

 

Socijaldemokratska partija BiH za Dan državnosti upućuje čestitke građanima Bosne i Hercegovine, pripadnicima svih njenih naroda i onima koji BiH osjećaju svojom domovinom.

Kako se navodi u saopćenju SDP-a BiH, Dan državnosti je nastao na osnovama ZAVNOBiH-a, idealnom temelju, na kojem svi građani zajedno trebaju graditi ljepšu budućnost za sebe, ali i za generacije koje dolaze.

– Svi građani i svi narodi u BiH mogu i trebaju biti ponosni na ZAVNOBiH i njegove poruke, a vijećnici ZAVNOBiH-a ostaju upisani zlatnim slovima u historiji BiH, jer su nas svrstali na stranu svjetske antifašističke koalicije, te su se suprotstavili mržnji, podjeli i fašizmu u Drugom svjetskom ratu – saopćeno je iz SDP-a.

Kako navode, upravo je na ovoj sjednici odlučeno da narodi BiH hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i hrvatska, i muslimanska, bude zemlja u kojoj je osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih građana.

ZAVNOBiH je bio i ostao čvrsta brana prošlim, sadašnjim i budućim porukama o podjeli BiH, poručuju iz SDP-a, a svi oni koji i dalje imaju bilo kakve nade da će u podjelama uspjeti, poručujemo da, sve dok je SDP BiH, njihovi naumi nikada neće postati realnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *