DEŠIFROVANO šta znači 11 najčešćih noćnih mora

hfdskuwehfwsedmfo

Morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo pojavljivanje, a dok muškarci češće sanjaju nasilne snove, žene muči gubitak bližnjih u snu

Bežanje od čudovišta, osećaj paralize, kašnjenje na važan dogovor, smrt voljene osobe kao i gubitak kose i zuba najčešće su noćne more koje uznemiruju muškarce i žene.

Uzrok noćnih mora ne mora uvek biti strah, odnosno češće su to druge emocije: među ostalima, krivica, tuga, gađenje ili zbunjenost…

Kako bi barem delimično razjasnili šta se krije iza tih nesvesnih simbola, analitičarka snova Lauri Kvin Lovenberg analizirala je upravo ono na koje se ljudi najčešće žale.

1. Ispadanje zuba

Ovaj san je povezan sa komunikacijskim problemima u stvarnom životu. Postoje razne verzije snova sa zubima, ali onaj s njihovim ispadanjem je najčešći.

Sve što u snovima ima veze s ustima, povezano je s razgovorom, a ispadanja zuba indikacija je da ste nedavno izrekli nešto što niste smeli ili trebali.

2. Sahrana nekog voljenog

Smrt je za mozak onog koji sanja, simbol promena i završetaka. Ako sanjate o smrti, zapitajte se što se u vašem životu menja ili završava. Onaj ko umire u snu najčešće predstavlja jedan deo vaše ličnosti, neku osobinu koja vam je zajednička.

Sahrana je dobar znak – otpuštanja i pomirenja kako biste mogli krenuti dalje.

3. Snovi o sramoćenju sebe

Bilo da su to snovi o ispitu koji padate, projektu na kojem ste se osramotili ili nešto slično povezani su sa stresom u poslu ili onome što mislite da se od vas očekuje. Padanje na ispitu je čest san, a nakon njega se treba zapitati ko ili šta testira vaše strpljenje.

4. Incestuozni snovi

Snovi ljubavne tematike u kojima se akteri pretvore u nekog iz vaše porodice često nas kao noćne more užasavaju, ali seks u snovima nema isto značenje kao u stvarnosti.

U snu on označava spajanje, povezanost i više se odnosi na psihičko zbližavanje koje vam je potrebno ili vam nedostaje. Takođe, mogu označavati težnju da posedujemo neku osobinu onoga ko se u takvom snu pojavljuje, jer je sami nemamo.

5. Snovi o izgubljenosti

Mesta i putevi na kojima se izgubimo u snovima simbolizuju gde se nalazimo u našim srcima ili mozgu. Takav san simbol je neodlučnosti u stvarnom životu, nesposobnosti donošenja odluke ili pridržavanja iste.

6. Snovi o padanju

Ovakvi snovi su oduvek jedni od najčešćih za sve ljude, a oni indiciraju da postoji nešto u budnom životu što vas “vuče prema dnu”. Ovaj je san čest kod obolelih od depresije, a može biti i znak upozorenja psihički teškog razdoblja na koje se treba pripremiti kako bi se sprečio pad.

7. Snovi o zaboravljanju nečega

Ova vrsta snova najčešće se javlja ljudima koji su preopterećeni brigama. To je upozorenje čoveku u budnom životu da je na ivici i da treba da prerasporedi prioritete i prihvati činjenicu da ne može ili ne stiže sve. Poruka ovog sna je – olakšaj sebi.

8. Vrištanje koje se ne čuje

Sanjate li da želite da vrištite ali to nikako ne uspevate, to simbolizuje osećaj neshvaćenosti, odnosno da vas ne slušaju u budnom životu. Postoji nešto što želite da izrazite, ali onaj ko bi to trebao čuti, nije zainteresovan.

9. Snovi o vlastitoj smrti

Iskustvo sopstvene smrti u snu može biti jezivo, ali i ovde je njen simbol promena, kraja i otpuštanja. Nakon ovog sna trebate da se zapitate šta se menja ili podsvesno osećate da biste trebali promeniti, koje odnose okončati, kakvu odluku doneti…

10. Pokušavte da se pomerite, ali ste paralizovani…

Ovaj takođe česti san sličan je onom o pokušaju vrištanja, ali u njemu je problem to što snevač ne preduzima nešto ili se ne ponaša onako kako bi prema svojoj intuiciji trebalo. Paraliza je metafora osećaja “zaglavljenosti” u budnom životu.

11. Dijagnoza smrtne bolesti

Rak ili bilo koja druga dijagnoza koja se javlja u snu, najčešće je dijagnoza neke situacije ili odnosa u životu sanjača koji je vrlo nezdrav. Um povezuje to s bolešću kako bi pomogao da izleči to iz svog života da se ne bi stvarno razboleo.

(Express.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *