Djevojčica (14) preminula od posljedica…


Četrnaestogodišnja Slađana Nikolić iz Grabovačke Rijeke kod Bratunca preminula je u četvrtak uvečer u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli od posljedica meningokokne sepse.
Direktor bratunačkog Doma zdravlja Milijan Vujić rekao je da je djevojčica u veoma teškom stanju i bez svijesti dovezena u tu zdravstvenu ustanovu i potom hitno upućena u Opštu bolnicu u Zvorniku, a odatle u Tuzlu, piše Glas Srpske.
“S obzirom na to da se radi o oboljenju koje je infektivno i opasno za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa djevojčicom, kontaktirali smo sa epidemiologom, Regionalnim epidemiološkim zavodom i Dječijim odjeljenjem u zvorničkoj bolnici, a nakon toga sproveli neophodne mjere zaštite djece i drugih osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa djevojčicom. U okviru tih mjera pregledano je oko 60 ljudi. Poslali smo ljekarsku ekipu i u kuću preminule djevojčice, a druga ekipa je na usluzi ostalima koji su bili u direktnom kontaktu s njom”, rekao je Vujić.
On je pozvao roditelje da prate zdravstveno stanje djece koja su bila u kontaktu sa preminulom djevojčicom i da se obavezno jave u Dom zdravlja ako primijete da dijete ima povišenu temperaturu ili druge simptome bolesti.
Slađana Nikolić bila je učenica devetog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu u kojoj je u petak prekinuta nastava. Direktor škole Andrija Mlađenović kaže da su svi učenici vraćeni kućama i da je djeci koja su bila u kontaktu sa djevojčicom savjetovano da se obrate porodičnim ljekarima.
“Obavljena je dezinfekcija prostorija škole. Pratićemo situaciju i ako sve bude u redu, nastavićemo sa radom u ponedjeljak”, rekao je Mlađenović.
Meningokokna sepsa uzrokovana je bakterijom koja ulazi u krv i izaziva snažnu upalnu reakciju, a prenosi se kapljičnim putem. Pedijatar Branislav Lolić kaže da nema mjesta panici iako je riječ o teškom oboljenju.
“Meningokokna sepsa rjeđe se javlja od meningitisa i postoji razlika između ta dva oboljenja. Meningitis je samo upala moždanih ovojnica, dok se meningokokna sepsa širi po cijelom organizmu i riječ je o mnogo težem oboljenju. Meningokoknu sepsu nije lako otkriti jer počinje opštim simptomima poput glavobolje, temperature i zapušenog nosa. Tek kada se javi uporno povraćanje i glavobolja, onda se sumnja na meningitis, a da se to desi treba da prođu tri ili četiri dana”, kazao je Lolić i dodao da su ovom oboljenju najviše izložene osobe koje imaju oslabljen imuni sistem.
Savjet ljekara je pranje ruku i obraćanje pažnje na higijenu, provjetravanje prostorija i fizička aktivnost.
“Roditelji čim primijete da dijete ima respiratornu infekciju sa povišenom temperaturom, ne treba da ga šalju u vrtić ili školu”, kazao je Lolić.
Meningokokna sepsa
Prenos:
– kapljičnim putem, odnosno kihanjem, kašljanjem, direktnim dodirom sline zaražene osobe
– nije moguća zaraza udisanjem vazduha
– za prenos bakterije uglavnom potreban duži kontakt sa oboljelim
Simptomi:
– visoka tjelesna temperatura,
– umor
– hladni dlanovi i stopala
– povraćanje
– dijareja
– bol u mišićima, zglobovima, prsima i stomaku
– u kasnijim fazama bolesti javlja se i tamnoljubičasti osip (tačkasta krvarenja)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *