SHARE

Ulazak u brak i početak zajedničkog života, za većinu ljudi skoro pa po pravilu znači i povećanje tjelesne mase i gomilanje masnih naslaga. I stvarno, samo rijetki uspiju održati svoju staru kilažu, dok su pravi fenomeni oni koji tada dostignu svoju najbolju životnu formu.

Elvira i Marko su bračni par koji je prošao kroz obje faze, te dokazao da je uz čvrstu volju sve moguće. Na fitness putovanje su krenuli sa ogromnim viškom masnih naslaga i čestim pitanjima poznanika šta su to napravili od sebe, dok su danas oboje u fantastičnoj tjelesnoj formi i predstavljaju pravu inspiraciju drugima.

“Kada neko kaže da se ne može ništa postići svojim radom, trudom i odricanjem, mislim da smo ja i suprug očiti dokaz za suprotno. Itekako se sve može kada se hoće”, počinju svoju priču Elvira i Marko.

“Bili smo par mjeseci u braku, početak svega zajedničkog, kada smo shvatili da nam se svijet počinje rušiti! Zašto? Jer smo do prije samog čina zajedničkog života uvijek imali neku normalnu kilažu i nekako smo fizički bolje izgledali! Sve je slađe u dvoje, i jeste… pogotovo kad ne znaš kuhati, a jesti se mora. Pa onda spremaš svaki dan ono što ti se nađe pod rukom. Pa ti ne bude teško ni palačinke zamutiti u ponoć samo za vas dvoje. I to ne 2 palačinkice, nego 30 do 50 komada”.

Takav, novi životni stil je za prvih par godina braka Marku donio novih 50 kilograma tjelesne mase, a Elviri 20. On je imao ogromnih 138 kilograma, a ona 75. Shvatili su da tako ne ide, i da nemaju više ni prikladnu odjeću jer im skoro ništa iz ormara nije moglo.

Prvi polazak u teretanu je bio 15.2.2013. godine i uz neadekvatno znanje i slušanje mahom pogrešnih savjeta, rezultirao je čak i Elvirinim gubljenjem svijesti od iscrpljenosti i izgladnjelosti, te uskoro i odustajanjem nakon godine dana vježbanja. Nažalost sve je ispraćeno i sa “yo-yo efektom” vraćanja i još većeg povećanja kilaže.

Drugi pokušaj je bio uz plaćanje usluga fitness trenera, čiji uspjeh je bio polovičan. Marko je uspio spustiti masu na 95 kilograma, ali je pored sala izgubio i veliki dio mišićne mase. Elvira je za tih godinu dana smršala 10 kilograma i vaga je naprosto zakočila na tih 60 kg. Ponovo su odustali i ponovo uništili napravljeni napredak.

Jednog jutra 2016. godine se dogodio taj potrebni “klik” u njihovim glavama. Shvatili su da nije moguće dobro izgledati ako prije svega nemaš mnogo znanja o načinu funkcionisanja sopstvenog tijela i čvrst i kvalitetan sistem ishrane u kom nema mjesta za “junk” hranu i slatkiše.

“Digli smo se, odlučili početi istraživati, učiti, edukovati se. Uz cijeli privatni posao kojim se bavimo, fizički posao, nije sjedenje u uredima i slično, ne predstavlja nam nikakvu prepreku unaprijed spremanje obroka i nošenje zdjelica sa svojim obrocima! U startu je to bilo teško jer su nas gledali kao čudake, dok sada to vise nije strašno! Naš dan počinje u 4:30 ujutro, a završava se u 23 sata navečer. I može se… nema ne mogu ja to! Možeš itekako”, poručuje ovaj inspirativni bračni par.

Kako i sami kažu, njihova borba i dalje traje ali su svjesni da izgledaju bolje nego ikada. Marko sada ima 90 kila i kilaža još pada, dok su njegovi mišići sada u odličnom stanju. Elvira je u top formi i sa svoja 54 kilograma ne odbija ni pomisli o mogućim takmičenjima u skorijoj budućnosti.

Za kraj kroz smijeh dodaju da im se gosti sada moraju najavljivati ranije, jer bi ih u suprotnom mogli ponuditi samo sa mladim sirom i zero Coca-Colom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here