SHARE

Escherichia coli je u našem probavnom traktu gotovo od prvog dana života te pridonosi normalnoj funkciji crijeva, istovremeno je daleko najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava po kojima je zapamćena.

v3

E. coli je najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava
Ova štapićasta, gram-negativna bakterija iz koliformne skupine primarno nepatogenih bakterija naseljava se samo nekoliko dana nakon rođenja u donji probavni trakt, a stiže u organizam putem hrane ili kontakta. Drugim riječima, ova je bakterija sastavni i neizostavni dio naše crijevne flore.

v5

E. coli pridonosi normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K, metabolizmu te sprečava razvoj štetnih bakterija.No istovremeno, E. coli je daleko najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava, po čemu i jest došla na zao glas. Uropatogena E. coli smatra se odgovornom za čak 90 % infekcija urinarnog trakta.

Bakterije mogu doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava kroz mokraćovode koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura. U tom se slučaju može razviti upala bubrega
U većini slučajeva, bakterija iz stolice inficira mokraćnu cijev (uretru) te dolazi do mokraćnog mjehura gdje uzrokuje upalu, odnosno cistis. Bakterije mogu doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava kroz mokraćovode (uretere) koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura. U tom se slučaju može razviti upala bubrega, poznata kao pijelonefritis.

v7v7

Kod muškaraca je poznata i povezanost E. coli s upalom prostate, no infekcije se ipak najčešće javljaju kod žena zbog njihove anatomske građe − mokraćna cijev kod žena je kraća pa je olakšan prolaz mikroorganizama do samog mokraćnog mjehura, a i otvor mokraćne cijevi relativno je blizu debelom crijevu (anusu).

Trudnice na udaru

tt

Svaka druga žena suočava se s infekcijom barem jednom u životu, a mogućnost učestalog ponavljanja infekcije kod žena je vrlo izražena. Pritom su urinarne infekcije češće u trudnoći, pojavljuju se u otprilike jedne od 10 trudnica, a rizik je najveći između 6. i 24. tjedna trudnoće. U organizmu trudnica zbivaju se razne promjene, među ostalim i promjene mokraćnog sustava. Viša razina hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda pa se oni produžuju. Također, i povećana maternica može pritiskati mjehur i mokraćovode na različitim mjestima te tako otežavati protok urina.

Sve te promjene pogoduju razvoju infekcije jer što dulje treba urinu da prođe kroz te cjevčice u mjehur, to je veća šansa da se bakterije nakupe i pričvrste uz sluznicu. Također, kod trudnica postoji veći rizik da će se upala proširiti na bubrege. Upravo se zato urin trudnice testira tijekom svakog pregleda, bez obzira na to postoje li simptomi infekcije.

Treba spomenuti i bakteriju Staphylococcus saprophyticus koja je druga najčešća uzročnica upala u žena (5–10 %)
Ako je prvi test negativan, šansa da se razvije urinarna infekcija u kasnijoj trudnoći je mala. Ali, ako trudnica ima bakterije u urinu, bit će liječena antibioticima. Treba znati da takve neliječene infekcije za 30 % povećavaju rizik infekcije bubrega u trudnoći.

U 90 % slučajeva infekciju urinarnog trakta uzrokuje bakterija Escherichia coli, koja normalno živi u debelom crijevu. Treba spomenuti i bakteriju Staphylococcus saprophyticus koja je druga najčešća uzročnica upala u žena (5–10 %).

Najčešće infekcije
Ipak, do infekcije ne dolazi svaki put kad bakterije dospiju u mjehur jer se prilikom normalnog uriniranja mnoge bakterije iz njega isperu. Promjene u količini ili vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu glavni su faktori koji smanjuju otpornost na infekciju.

Uz pomoć ovog narodnog recepta izliječite bakterije što imate u svom organizmu. Ova mješavina je toliko dobra da i najdosadniju bakteriju, Escerichiu coli, liječi bez ikakvih problema.
Sve što će vam biti potrebno za oravljenje ove mješavine su sljedeći sastojci, koji pretežno svi imamo u svojim domovima:

 

– 1 litar bijelog domaćeg vina

white-vine

– 60 čehnova bijelog luka

v1

Priprema s ena sljedeći način:

Bijeli luk dobro očistiti, a zatim uzdužno svaki presjeći i staviti u šerpu sa bijelim vinom. Ostaviti da proključa i držati još 5 minuta na laganoj vatri. Šerpu držati zatvorenu sve dok se ne ohladi, kako vino enbi isparilo. Preporučuje se uzimati 3 puta na dan prije jela, na pola sata. Doza je jedna rakijska čašica. Držati u frižideru. Koristiti 9 dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here