EVO KAKO SAM SE RIJEŠIO KAMENACA U BUBREGU ZA 15 DANA


Pavo iz Šibošnice nam daje svoj recept kojim je izbacio kamence iz bubrega. Iz početka sam to trošio u nevjerici ali kad sam nakon 15 dana počeo mokriti tamnu mokraću,smećkastu sa kamenčićima poput sedre u ibričiću,bio sam iskreno uplašen.Ali kasnije sam vidio da su to kamenčići iz bubrega. Kad je počela normalna svijetla jarko žuta mokraća otišao sam ljekaru i EHO bubrega je utvrdio čiste bubrege,nakapnicu i urinarne puteve. Hvala Bogu jer stalno sam imao krvi u mokraći,imao bolove i infekcije,a samo onaj koga zabole bubrezi zna kako je to ružno.
Rekao mi je stari seoski doktor da koristim turšiju od trnina. Ja je nisam uspio napraviti ali sam naapravio đem od trnina,Jeo sam kašiku ujutro i kašiku navečer i uspio sam.I dalje ga jedem,nije prijatan ali je djelotvoran. Ne smiju ga uzimati osobe sa kamencima u žuči jer bi mogao iste pokrenuti i izazvaati upalu,pucanje i mnogo veće probleme u žučnoj kesi i tankim žučnim vodovima.
Trnina je uglavnom poznata kao ljekovita biljka za koju malo ljudi zna da je i još jedna vrsta divljeg jestivog voća. Iako je njena prehrambena uporaba ograničena, u mnogim se europskim kuhinjama još uvijek upotrebljava, a kod nas je neopravdano pala u zaborav. Činjenica je da trpko-kiseli okus ploda trnine u svježem stanju nije za svačije nepce, ali nakon nekoliko mrazeva okus postaje prihvatljiviji, a i brojne su mogućnosti prerade ovog zdravog voća.
Narodna medicina odavno poznaje ljekovitost trnine, iako je u današnje vrijeme njezina upotreba zapostavljena. U ljekovite se svrhe prvenstveno se koristio plod, ali i cvijet, list, kora i korijen.
Od plodova se rade pekmez i sok ljekovitog djelovanja. Pekmez se najčešće koristi kao sredstvo za pospješivanje probave kod osoba s neurednom stolicom, a sok se koristi za ublažavanje problema uzrokovanih bolestima u usnoj šupljini i grlu (upale sluznice usne šupljine i desni, upaljeno ždrijelo). Čaj od cvjetova pospješuje izlučivanje mokraće, smanjuje intenzitet grčeva probavnog sustava i općenito se upotrebljava za jačanje probavnog sustava. Čajem su se također ispirali kožni osipi. Pripravci od korijena (najčešće čaj) nekada su se upotrebljavali za liječenje groznice.
Prema najjednostavnijem receptu: u čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, uspite filtriranu (li čistu izvorsku vodu). Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mjesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete sada premjestiti na hladno mjesto. Manju količinu možete napraviti i u velikoj tegli (galonu). Prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana voćnu turšiju možete piti). U voćnu turšiju možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najljepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *