Ima 15 godina, posljednjih PET JE U KOMI, a sada odlučujući korak treba da napravi DRŽAVA


Vuk Erceg (15), koji je pao sa litice na Tašmajdanu u komu, već pet godina spava dubokim snom u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a njegovo stanje, prema rečima majke Irene Petrović, znatno je pogoršano i hitno je potrebna pomoć države.
Kako je “Blic” ranije pisao, Vuk je u aprilu 2013. godine propao kroz oštećenu zaštitnu ogradu na Tašmajdanu, bežeći od pčele, pao niz liticu visoku oko 15 metara, iznad ulaza u lagum. Tom prilikom on je zadobio ugnječenje velikog i malog mozga, koje prema rečima majke, nije odmah uočeno, te je on sedam dana bio u veštački izazvanoj komi. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, Vuk je pao u duboki san. Soba poluintenzivne nege u Tiršovoj postala je njegov novi dom, u kome danonoćno o njemu brinu, pored majke, tata Ognjen i tetka Maja.
– Vuku je urađeno bezbroj intervencija, pregleda, konsultacija sa lekarima, koje smo doveli u sopstvenoj režiji iz Nemačke, Turske, Rusije, Hrvatske i Švajcarske. Stanje se znatno pogrošalo. Krajem novembra 2016. Vuku je otklonjena cista iznad desnog oka. Godinu dana kasnije, cista i infekcija su se vratile, na istom mestu, ali mesecima se lekari ne usuđuju da je otklone. Predstavlja im problem to što je Vuk u komi i mahom kažu da to prevazilazi njihove moći – objašnjava hrabra majka Irena.
“Država mora da uputi poziv lekaru iz inostranstva da mu se makar uklonila infekcija na oku”
Ova operacija neće promeniti neurološko stanje velikog borca, ali prema rečima njegove majke, daće mu šansu da se bori do pobede sa manje bolova.
– Njegov trenutni zdravstveni problem, ukoliko se ne reši u što hitnijem roku, može biti fatalan. Za nepune tri nedelje išla sam u Cirih dva puta da razgovaram o Vukovom slučaju sa prof. dr Dejvidom Holcmanom. Posle pregleda snimaka, rekao mi je da Vukovo stanje zbunjujuće, ali da je intervencija moguća – objašnjava naša sagovornica.
Vukovi roditelji su do sada sami finansirali sve dolaske svetskih doktora. Oni bi platili i dolazak lekara iz Ciriha, ali je za njegov dolazak potreban poziv države.
– Profesor ne može da dođe u Srbiju i operiše ga ukoliko ne dobije zvanični poziv od države. Ukoliko dr Holcman odbije poziv države da operiše Vuka, potrebno je da se napravi konzilijum sa velike neurohirurgije Kliničkog centra, koji će pronaći stručnjaka spremnog da operiše našeg sina i koji će mu pristupiti kao svakom drugom pacijentu kome treba otkloniti infekciju, bez obzira na to što je u komi. Do sada nismo tražili ništa, a sve što nam sada treba je da država nađe stručnjake koji mogu da reše Vukov problem. Verujemo da postoji lekar koji bi mogao da ga spase – kaže majka Irena.
Obilaze ga drugari iz škole
Ovog sada već tinejdžera, svake godine drugari iz škole i prijatelji obilaze za rođendan. Soba na četvrtom spratu Tiršove, za njegov rođendan puna je i suza i smeha, ali i ogromne podrške.
– Vuk je voleo da igra košarku. Čekamo samo da uhvati loptu i da koš! Slavimo rođendane, pričamo mu i dajemo sve od sebe da se vrati kući. Zahvalni smo svim doktorima, sestrama, prijateljima, koji su uz nas – kaže Irena.
Izvor: blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *