INULIN – MOĆNI PREBIOTIK VAŽAN ZA VAŠE ZDRAVLJE


Da hrana ne služi samo da zadovolji naša nepca i utoli glad, govori i narodna poslovica koja kaže da zdravlje na usta ulazi. Namirnice biljnog i životinjskog porekla, imaju u svom sastavu jedinjenja koja mogu imati veliki uticaj na naše zdravlje. Takav je inulin o kome treba da znate sledeće:
Inulin je jedinjenje koje se nalazi u korenu nekih biljaka i spada u grupu biljnih vlakana. Cikorija je biljka koja ima najviše inulina u sebi i koristi se za proizvodnju suplemenata. Zbog svoje strukture, inulin dolazi neizmenjen do debeleog creva gde fermentiše pod uticajem “dobrih” bakterija, što ga svrstava u grupu prebiotika. Kao rezultat njegove veoma niske kalorijske vrednosti, inulin se koristi u proizvodnji mnogih prehrambenih proizvoda kao zamena za masnoće.
Značaj inulina u svakodnevnoj ishrani
Potpomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi.
Poboljšava zdravlje digestivnog trakta i stimuliše umnožavanje “dobrih” bakterija u crevima.
Pozitivno utiče na kontrolu nivoa insulina u krvi a time kontroliše i sam dijabetes kod obolelih.
Poboljšava apsorpciju kalcijuma, magnezijuma i fosfora te time može da spreči nastanak osteoporoze.
Smanjuje nagomilavanje triglicerida u jetri te tako smanjuje rizik od ateroskleroze.
Ko treba da povede računa o količini unosa inulina?
Osobe koje imaju gastrointestinalne problem, treba da ograniče količinu unesenog inulina u organizam, pošto on može da izazove: nadimanje, gasove, grčeve, proliv i brz rad creva.
Osobe sklone alergijama, posebno na ambroziju i polen, treba da ograniče a u pojedinim slučajevima čak i ukinu upotrebu suplemenata koji sadrže inulin. Pošto su cikorija (iz koje se najčešće izdvaja inulin) i ambrozija srodne vrste, manja ili vea količina suplemenata koji sadrže inulin može da izazove: astmu, koprivnjaču i kontaktni dermatitis.
Namirnice bogate inulinom
Inulin se nalazi u: artičoki, banani, čičoki, belom luku, šparglama, praziluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *