SHARE

Slijedite ove trikove i nikada veći urod nećete imati. 

Veoma je važno da najprije obratite pažnju na kvalitet podloge na kojoj sadite. Ispitajte kakvu zemlju zahtijevaju biljke koje želite zasaditi, pa na osnovu toga pripremite podlogu.

plastenik1

1. Prije nego što stavite zemlju u saksije ili sanduke, prvo ih očistite i operite sapunom i vodom.

2. Zemlju miješajte rukavicama, a ne rukama.

plastenik4

3. Ako koristite domaći kompost ili zemlju za sadnju, potrebno je  da je sterilizujete. Zemlju ili kompost stavite u tepsiju, pa u zagrijanu rernu na oko 100°C i pecite nekih 30 minuta. Kvalitet podloge treba da zavisiti od biljaka koje namjeravate uzgajati.

plastenik3

4. Zalijevanje biljaka u plastenicima je jedan od najvažnijih poslova. Važno je da biljke imaju dovoljno vode za rast i razvoj, a da to opet ne bude previše da ne bi nastala oštećenja na biljkama.

5. Biljke navodnjavajte tako da izbjegavate prskanje.

plastenik6

6. Još jedan važan faktor jeste provjetravanje. Cirkulacija vazduha u plastenicima važna je za fotosintezu i rast. Ako onemogućite  kretanja vazduha u plasteniku uništit ćete mlade, tek nikle biljke i tako  zaustaviti  rast biljaka i podstaknuti stvaranje opasnih gasova.

plastenik5

Držite uvijek kada radite otovrena vrata  u plasteniku,a  ako imate mogućnost napravite male prozore u vrhu plastenika koje ćete svaki drugi-treći dan  otvarati i tako obezbijediti nesmetanu cirkulaciju vazduha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here