SHARE


Vjerovali ili ne, više od 40 posto slučajeva raka dijagnostikovanih u Americi povezani su sa gojaznošću i viškom kilograma!
To je zaključak studije sprovedene u Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
Prema izvještaju stručnjaka, višak kilograma povećava rizik od čak 13 vrsta raka, a u Sjedinjenim Američkim državama trenutno je čak 630 hiljada slučajeva oboljelih od raka, povezanih sa prekomjernom težinom!
Još jedan dokaz koji ide u prilog ovim tvrdnjama naučnika jeste činjenica da se broj oboljelih od kancera koji su i gojazni povećao za 7 posto, dok je broj pacijenata oboljelih od raka koji imaju normalnu težinu – smanjen, prenosi “Womens Health”.
Ono što je najgore, jeste to što više od polovine stanovništva nije ni svjesno da gojaznost povećava rizik za razvoj opake bolesti.
Međunarodna agencija za istraživanje raka otkrila je i koji su to tipovi raka kojima gojaznost može da bude jedan od uzroka:
Tumor na mozgu
Multipli mijelom (Rak koji se stvara u bijelim krvnih zrncima)
Rak jednjaka
Rak štitne žlijezde
Rak dojke u menopauzi
Rak žučne kese
Rak u abdomenu
Rak jetre
Rak pankreasa
Rak bubrega
Rak jajnika
Rak materice
Rak debelog crijeva
Naučnici su otkrili i da je gojaznost kao faktor rizika za rak mnogo veći kod žena nego kod muškaraca – studija je otkrila da je taj procenat 55 posto kod žena, a 24 kod pripadnika jačeg pola.
Podaci se, naravno, odnose na ispitanike koji su učestvovali u istraživanju, piše “Stil“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here