SHARE


Uz pomoć ovog sirupa sam uspela da izlečim krvarenje iz desni. Sirup je bogat karotenom i vitaminom C presudnim za očuvanje krvnih sudova,desni kao i za dobar vid. Dobri su antioksidansi i lek za prehlade. Pojačava imunitet.Lek je za upalu grla,za kašalj i bronhitis.
To je sirup od borovih iglica,sa šećerom i medom.
EVO KAKO SE PRAVI
U odgovarajuću staklenu teglu stavite najpre red šećera, preko kojeg se stavlja red sveže ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mesto da se šećer lagano rastapa. Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40 -tak dana.
U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..
Recept za sirup broj dva
Evo kako se priprema:
Dva kilograma svežih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Posle toga se sve zajedno procedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva. Dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše). Njih treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.
Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dve tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.
Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda.
Ukoliko se odlučite za med – a ne za beli šećer(koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Takođe, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here