Komisija za slučajeve nestalih beba uskoro počinje da radi

Vladina komisija za ispitivanje rada državnih organa u svim slučajevima nestalih beba u Srbiji trebalo bi da počne sa radom u narednih desetak dana, rekao je za „Politiku“ predsednik UO Udruženja za istinu i pravdu o bebama i člana komisije Radiša Pavlović.

„U toku su pripreme za početak rada Komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Republici Srbiji, koja je formirana kao nezavisno telo kako bi se uz postojanje zakona pojačali mehanizmi za praćenje ovog izuzetno važnog pitanja. Komisija će, u okviru svojih ovlašćenja, ispitati svaki slučaj posebno i sve prikupljene činjenice do kojih se došlo tokom rasvetljavanja“, navode za „Politiku“ nadležni u vladi.

Prvi zadatak komisije je usvajanje poslovnika o radu, a zatim će se donositi odluke o obrazovanju radnih tela komisije po okruzima i gradovima, na osnovu toga gde se nalaze porodilišta sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva nestanka beba, objašnjava Pavlović.

Cilj komisije je da kroz istraživanja i provere otkrije istinu o svakom slučaju ponaosob, ali i da utvrdi odgovornost u postpuanju državnih organa čiji su predstavnici svojevremeno stopirali istrage, navodi Pavlović.

Premijerka Ana Brnabić je 16. marta potpisala rešenje o osnivanju komisije, a ubrzo posle toga u skupštinskoj proceduri našao se i nacrt zakona o nestalim bebama, navodi „Politika“.

(Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *