Manjak ovog minerala uzrokuje sljepoću, paralizu, neplodnost…

Jeste znali da ime magnezij potječe od grčke riječi manganese koja znači čarolija? A prema Državnom Sveučilištu iz Oregana u potpunosti zaslužuje svoje ime.

Magnezij je mineral s antioksidativnim svojstvima, a organizmu je potreban za razvoj i održavanje kostiju, zacjeljivanje rana, metabolizaciju ugljikohidrata, amino kiselina i kolesterola. Također jedan je od ključnih faktora kod apsorpcije vitamina B i C u organizmu i presudni je čimbenik kod zdravlja mozga.

Livestrong magazin upozorava na simptome nedostatka magnezija u tijelu:

slabost
mučnina
povraćanje
vrtoglavica
oslabljeni sluh
slaba kosa
tanki i slabi nokti
Nedostatka magnezija se u ekstremnim slučajevima manifestira kroz:

paralizu
sljepoću
neplodnost

Kako biste izbjegli nedostatak magnezija u organizmu, magazin HealthAliciousNess preporučuje uvođenje sljedeće hrane u svakodnevnu prehranu:

Orašasti plodovi i sjemenke – lješnjaci, brazilski orasi su hrana s najviše mangana, bogati su vitaminom E bakrom i magnezijem
Cjelovite žitarice – smeđa riža, zobene pahuljice, kvinoja, bulgur i proso su žitarice pune magnezija koje smanjuju rizik od dijabetesa 2 stupnja, bolesti srca i određenih tipova raka
Grahorice – grah, grašak, slanutak bob i leća su puni vlakna, vitamina C i magnezija
Crni čaj – jedan od najlakših načina kako povećati dozu magnezija u tijelu jest dnevno popiti čašu pravog crnog čaja. prednosti crnog čaja uključuju i pozitivan učinak na rad srca i kosti.
Špinat – šalica jednog od najzdravijih predstavnika lisnatog povrća uz magnezij ima 2 puta više od preporučene dnevne doze vitamina A i 6 puta više vitamina K
Tofu i tempeh – ove uobičajene namirnice vegetarijanske kuhinje su zdravije nego što većina ljudi misli. Uz magnezij, tofu je izvrstan izvor kalcija, željeza i omega 3.
Morski plodovi – školjke, rakovi i riba je samo dio morskih plodova bogatih magnezijem. Uz magnezij dobar su izvor B vitamina, omege 3 i esencijalnih amino kiselina.

Izvor: zdravoikorisno.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *