SHARE

Prirodno liječenje smanjene funkcije štitne žlijezde
Kada je u pitanju smanjena funkcija štitne žlijezde, potrebno je uzimati namirnice bogate jodom, a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.

U našem narodu je za ovaj poremećaj od davnina najpoznatiji prirodni lijek liker od oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom. Pravi se tako što se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su još mali i u ljusci), zasječe nožem (kako bi bolje ispustili sokove), stavi u veću staklenu posudu i prelije sa 2 l domaće komove rakije. Zatim se doda šećera po želji (ne previše). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu 6 nedjelja. Nakon toga se procjedi i nalije u flaše. Liker od oraha (orahovinu) piti svako jutro na prazan stomak, jednu malu rakijsku čašicu.

Prirodno liječenje povećane funkcije štitne žlijezde

Za liječenje povećane funkcije štitne žlijezde pomoći će čaj i obloge od ivanjskog cvijeća. Čaj pripremiti na uobičajen način, jednu malu kašiku ivanjskog cvijeća preliti jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno. Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nešto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.

Da bi efekat liječenja bio još bolji, na vratu gdje se nalazi štitna žlijezda, stavljati obloge od ivanjskog cvijeća (najbolje svježeg). Oblog se priprema tako što se cijela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi, držati oblog na vratu, tako što je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremena više puta dnevno. Ako je moguće, bolje bi bilo da bolesnik za to vrijeme miruje u krevetu.

Ovaj prirodni lijek pomoći će i kod uvećane štitne žlijezde (gušavosti)
U posjlednje vrijeme sve više se priča o tome kako biljka aronija, pored mnogobrojnih ljekovitih svojstava reguliše i rad štitne žlijezde. Nalikuje borovnici i, mada je slabije poznata, može se naći i u našoj zemlji. Često se dešava da žene u periodu menopauze imaju poremećaj hormona štitne žlijezde, pa se u oba slučaja (i kod smanjene i kod povećane funkcije), preporučuje upotreba čajeva od biljaka koje regulišu nivo hormona u organizmu, kao što su žalfija i bijela imela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here