Najbogatije selo u Srbiji iz kog mladi ne odlaze EVO ZAŠTO …

dupljaja selo

Južnobanatsko selo Dupljaja može se smatrati najbogatijim selom u Srbiji! Već tri veka, koliko selo postoji, natalitet je ovde uvek u porastu.

Kažu da je dupljajska zemlja najplodnija, te se za jedan hektar njive mora izdvojiti i do deset hiljada evra. Srbija je među zemljama u Evropi sa prosečnom starošću oko 43 godine, a jedna mala Dupljaja i te kako je podmlađuje!

Svaki 10. meštanin ovog belocrkvanskog sela je ili đak ili student.

Poslednjih godina svedoci smo sve većeg odumiranja sela u Srbiji, a Dupljaja je svetli primer jer iz njenih kuća mladi ne odlaze. Svaka treća kuća ima više od dvoje dece, neretko i četvoro, petoro.

Škole su pune đaka toliko da se nastava odvija u dve smene, što u drugim, selima belocrkvanske opštine nije slučaj. Umesto 10 đaka, ili neretko samo jednog u jednom odeljenju, u Dupljaji se traži stolica više u klupi.

U porodici Rajković ima petoro mališana.

Sanela Rajković, majka pet devojčica smatra da je to ovde potpuno uobičajeno: “Zbog toga postojimo na svetu, da bi rađali decu i lepo je da svaka majka ima bar po troje dece” kaže Sanela za portal Južni Banat i dodaje da se udala vrlo mlada, a da su se na ovako veliku porodicu odlučili jer je njen suprug jedinac i rastao je sam.

“Ja mislim, kad imamo za jedno dete da ćemo da imamo i za dvoje i za troje, eto, mi imamo i petoro pa ih sve spremamo za život.”

Mladima su plodne dupljajske oranice sigurnost za opstanak i zaradu. Međutim, ima nešto što im nedostaje: “Najveće bogatsvo ovog sela je skupa zemlja, rodna i plodna, i zbog toga ostajemo svi u selu, i mladi i stari i veliki je natalitet.

Ima samo jedan problem, ima nas dosta neženja u selu, fale nam devojke”, uz osmeh priča Ilija Vojt.

(juznibanat.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *