Najnovija istraživanja: Pivo sprečava srčani i moždani udar

Naučnici otkrivaju da umereno konzumiranje piva sprečava srčani i moždani udar. Evropski naučnici su naglasili zdravstvene beneficije konzumiranja piva, uključujući prevenciju kardiovaskularnih problema i respiratornih efekata, a isključili legendarni mit o ‘pivskom stomaku’.

Na VII Evropskom kongresu o pivu i zdravlju održanom u Briselu ove nedelje,  susrelo se 160 međunarodnih stručnjaka iz oblasti medicine i zdrave ishrane iz 24 države, među kojima su i Nemačka, Irska, Italija i Velika Britanija.

Španski istraživači sa klinike u Barseloni, Univerziteta u Barseloni i Centra za kardiovaskularna istraživanja (CSIC-ICCC), naglasili su potencijalne beneficije konzumiranja piva, sa ili bez alkohola na kardiovaskularno zdravlje, gojaznost, ishranu i prevenciju starenja ćelija.

 

„Umereno konzumiranje piva zajedno sa zdravom ishranom, poput mediteranske, pomaže pri sprečavanju kardiovaskularnih komplikacija kao što su infarkt miokarda ili moždani udar“, rekao je dr Ramon Estruh sa klinike u Barseloni.

Prema njegovim rečima, studije u Španiji su pokazale da bezalkoholno pivo takođe ima zaštitni efekat protiv kardiovaskularnih bolesti.

Direktor CSIC-ICCC, Linda Badimon, istakla je da umereno konzumiranje piva može da ‘podstakne globalnu srčanu funkciju’. Pod umerenim se smatraju dve čaše piva dnevno za muškarce i jedna čaša piva za žene.

Polifenoli, jedinjenja koja se nalaze uglavnom u hrani biljnog porekla, ali i u pivu su upravo ti koji smanjuju rizik od moždanog udara i raka zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima.

„U pivu ima 50 vrsta polifenola, koji, kada se unesu, imaju pozitivan efekat na krvni pritisak, lipide ili otpornost insulina“, objasnila je Roza Lamuela sa Univerziteta u Barseloni.

 

Lekarka u Velikoj Britaniji, Ketrin O Saliven protivreči verovanju da pivo može da uzrokuje ‘stomačić’, pošto ta tvrdnja ‘nema naučnu potporu’. Ona je rekla da preteran unos alkohola može da dovede do gojenja, ali da je to nemoguće ako se konzumira umereno.

Rehidratacija koju pivo pruža atletama nakon vežbi je još jedan od aspekata koji je obeležio događaj. Doktor Manuel Kastiljo Garson rekao je da pivo, za razliku od ostalih alkoholnih pića, ima veoma malo alkohola, mnogo vode (95%) i kalijuma, koji doprinosi rehidrataciji.

S obzirom da produženo vežbanje povećava rizik od bolesti gornjeg respiratornog trakta, pivo se ponaša kao dopuna u ishrani koja može da smanji zapaljenja i infekcije zato što sadrži polifenolna jedinjenja, uverava dr Garson, koji radi u Johannes Scherr tehničkoj bolnici u Minhenu.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *