SHARE

Sa dolaskom jeseni na policama supermarketa pojavljuju se plodovi nara, a ova voćka osim što je izuzetno ukusna, nudi brojne blagodeti našem organizmu.

Nar je jedna od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu, a zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.

Ovo hranljivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Izuzetno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje, a mnoge studije su potvrdile da nar spada među najljekovitije voće na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Nar podsjeća na crvenu narandžu ili jabuku prepunu koštica.

Veoma je bitan dio libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici. Učestvuje u prevenciji prevremenih znakova starenja kože

Ulje od sjemenki nara ima odlična protivupalna svojstva zahvaljujući visokom procentu omega-5 masnih kiselina. Ono smanjuje nivo slobodnih radikala u tijelu i na taj način pomaže u prevenciji prijevremenih znakova starenja kože. Odličan je za njegu suhe kože Ulje od semenki nara prodire duboko u kožu i hidrira je iznutra.

Preporučuje se da ga nanosite naveče prije spavanja. Učestvuje u ublažavanju simptoma psorijaze. Ako bolujete od psorijaze ili ekcema, počnite da koristite ulje od sjemenki nara.

Ono je blago, a ima odlična protivupalna i antimikrobna svojstva. Odličan je za čišćenje kože Ulje od sjemenki nara pomiješajte s malo kokosovog ili maslinovog ulja i njime uklanjajte šminku. S obzirom na to da prodire duboko u kožu, ono je odlično za čišćenje pora.

Protiv parazita Po nekim autorima, nar je dobar za rad srca, dok je opšteprihvaćen kao sredstvo protiv crijevnih parazita, među kojima je i trakavica, koja se može nalaziti u nedovoljno termički obrađenom mesu. Kora korijena nara i kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crijevne parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čovjeka pa može izazvati vrtoglavicu, povraćanje, proliv i smetnje u vidu.

Uljni ekstrakt sjemenki ima antibakterijska svojstva pa uništava mnoge stafilokoke i streptokoke. Kako ga najlakše očistiti Isijecite nar poprečno na dvije polovine. Polovinu uhvatite prstima lijeve ruke tako da isječena strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti sjemenke.

U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja..

avaz.ba

Original Article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here