NAUČNICI DOKAZALI: Ljudska DNK apsorbuje GMO hranu

Naučnici su otkrili da unošenje GMO hrane dovodi do toga da geni iz hrane uđu u krvotok i apsorbuju se u našu DNK.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u Public Library of Science (PLOS), geni iz genetski modifikovane hrane su pronađeni u fragmentima DNK uzetih iz 1.000 ljudskih uzoraka.

Healthy-holistic-living.com izveštava: Ovi geni su mogli da izbegnu degradaciju, proces kroz koji digestivni trakt prolazi kako bi razbio proteine i DNK. Zapravo, jedan od uzoraka krvi je pokazao veću koncentraciju biljne DNK u odnosu na ljudsku DNK, što je prilično alarmantno za ljudsko telo.

Možda se pitate “kakvu opasnost ova informacija predstavlja za moje telo?“ Pa, važno je da vam damo kratak uvid u genetski modifikovanu hranu i to kakve efekte ona može imati na vaše telo.

Opasnosti od genetski modifikovane hrane

Verovatno ste u prošlosti čuli akronim GMO, a možda ste čak i naleteli na etikete na namirnicama koje imaju odštampano da “nisu GMO.“ Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže ove specifične informacije jer GMO predstavlja veliku zabrinutost kada je reč o našem zdravlju i evo zašto.

GMO označava genetski modifikovane organizme. To su organizmi (npr, biljke, životinje ili mikroorganizmi) čija se DNK manipuliše veštačkom rekombinacijom i metodama unakrsnog uzgoja. Proces genetskog modifikovanja hrane (GMO hrane) ima za cilj da dovede do izražene prednosti proizvođačima i konzumentima ove hrane.

GMO namirnice imaju sposobnost da razviju osobine kao što je otpornost na tamnjenje kod jabuka. Ono što to znači za proizvođače jeste da će oni najverovatnije zaštititi svoje useve korišćenjem genetski modfikovanih organizama koji odolevaju biljnim bolestima, a to zauzvrat znači više nivoe proizvodnje.

Sa strane potrošača, proizvodi su jeftiniji, i postoje tvrdnje o dodatnoj hranljivoj vradnosti, iako će mnogi istraživači tvrditi drugačije.

Ne-GMO projekat kaže: “Uprkos obećanjima biotehnološke industrije, ne postoje dokazi da bilo koji od GMO-a koji su trenutno prisutni na tržištu nude povećan prinos, toleranciju na sušu, poboljšanu hranljivu vrednost, ili bilo koju drugu potrošačku korist.“

GMO moraju biti obelodanjeni na etiketama na namirnicama u mnogim zemljama

Možete biti zavarani da mislite da je u redu konzumirati namirnice koje sadrže GMO, naročito zato što su njihove cene mnogo niže od namirnica koje nisu GMO, i nisu zabranjene u prehrambenoj industriji. Ali pazite, nije sve što se nalazi na tržištu hrane dobro za vas, a genetski modifikovana hrana, konkretno, može dovesti do rizika po vaše zdravlje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prenos gena i kretanje gena od genetski modifikovanih biljaka u konvencionalne useve ili srodne vrste mogu uticati na bezbednost i sigurnost hrane.

Trenutno 64 zemlje širom sveta, uključujući Australiju, Japan i sve zemlje u Evropskoj uniji zahtevau da genetski modifikovane namirnice imaju etiketu. Isto se ne može reći za SAD i Kanadu, iako je istraživanje ABC News-a iz 2015. godine otkrilo da 93% Amerikanaca smatra da bi genetski modifikovana hrana trebalo da bude označena.

Što se tiče ostatka sveta, postoji oko 300 regiona sa potpunom zabranom uzgajanja GMO-a.

Zaključak

Ako ste bili nesvesni opasnosti od GMO-a, vreme je da obratite žanju na ono šta se nalazi u vašoj hrani i kako je to napravljeno. Ako je moguće, potrudite se da jedete namirnice koje ne sadrže GMO kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *