Nećete verovati, ali ovo selo kao iz bajke od 2.620 stanovnika nema nijedan put a svetska je atrakcija – VIDEO

Selo-Githorn-Holandija

Zaboravite Veneciju, u Holandiji se nalazi mirno selo koje se u potpunosti nalazi na vodi, a život tamo je kao iz bajke.

Githorn je piktoreskno selo koje mnogi nazivaju “Venecijom severa” ili “Venecijom Holandije” zato što je u potpunosti pristupačno samo čamcima.

Githorn je selo u centralno-istočnoj holandskoj provinciji Overejsel, u opštini Stenvijkerland, oko pet kilometara jugozapadno od grada Stenvijka. Osnovano je od strane izbeglica sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

Zona koja ga okružuje zabranjuje automobile, mada se danas prave izuzeci u posebnim slučajevima. U starom delu ovog naseljenog mesta nije bilo bukvalno nikakvih puteva i sav se prevoz odvijao kanalima kojima je celo selo ispresecano, i okolnim jezerima.

Naravno, uvek ste mogli i da pešačite pošto ovo selo pored kanala ima i mnoštvo putića i mostića, a danas možete da koristiti i biciklističke staze.

Sve do filma “Fanfare”, komedije reditelja Berta Hanstre, turizam je imao malog uticaja na život u ovom mestu, ali su se od tada stvari promenile.

Naravno, i dalje je ovo selo – jedno od nekoliko mesta koje ljudi nazivaju “Venecijom Severa” ili “Venecijom Holandije” – u potpunosti pristupačno samo čamcima, to se nije promenilo; promenilo se to što u ovo selo od 2.620 stanovnika sada svake godine dođe na stotine hiljada turista.

Posebno se Kinezi “lože” na Githorn: 150-200.000 hiljada turista iz najmnogoljudnije zemlje na svetu svake godine pristigne u ovaj kraj Holandije.

Pogledajte video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *