SHARE


Mediji su ranije prenijeli da bračni par iz Požarevca nije dozvolio da njihova tek rođena beba primi “tuđu krv”, budući da se to kosi sa vjerskim uvjerenjima Jehovinih svjedoka, kojima pripadaju, nakon čega je slučaj preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu, prenosi “Tanjug”…
Direktorica Centra za socijalni rad Požarevac Tatjana Rajić rekla je “Tanjugu” da je, zahvaljujući timu zaduženom za taj slučaj, sa bebom sada “sve u redu”.
“Naš tim je poštovao sve procedure i reakcija je bila blagovremena. Beba se sada nalazi u klinici u Tiršovoj”, rekla je Rajićeva.
Kako je naveo direktor Klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić, beba stara 16 dana, nalazi na odjeljenju Neonatalne poluintenzivne njege Univerzitetske dječje klinike.
“Za intervenciju su obezbijeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj djeteta”, kaže on.
Prema njegovim riječima, dječak je 12. novembra, dan nakon rođenja, doveden na Kliniku u Tiršovoj sa Instituta za nenonatologiju zbog potrebe visoko specijalizovane dijagnostike, lječenja i njege u okviru Odeljenja za neonatalnu hirugiju.
Inače, tadašnje Ministarstvo vjera Srbije je 2010. godine usvojilo zahtjev Jehovinih svjedoka da se ta organizacija upiše u Registar crkava i vjerskih zajednica.
Na zvaničnom sajtu organzacije se navodi razlog zašto Jehovini svjedoci ne pristaju na transfuziju.
“Razlog za to je prvenstveno vjerske, a ne medicinske prirode. I u hebrejskom i u grčkom dijelu Svjetog pisma nalaze se jasne zapovijesti da se uzdržavamo od krvi (Postanak 9:4; Levitska 17:10; Ponovljeni zakoni 12:23; Djela apostolska 15:28, 29).
Takođe, krv u Božjim očima predstavlja život (Levitska 17:14). Dakle, krv ne primamo ne samo iz poslušnosti Bogu već i zato što ga poštujemo kao davaoca života”, navodi se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here