SHARE


U regijama gdje žive najdugovječniji ljudi, ova hrana se podrazumijeva svakodnevno. Košta gotovo ništa… Pretpostavljate li šta bi to moglo biti?
U regijama gdje žive najdugovječniji ljudi, ova hrana se podrazumjeva svakodnevno. Košta gotovo ništa… Pretpostavljate li šta bi to moglo biti?
Podhitno razmislite o promjeni jelovnika
Odgovor je pasulj! Sam po sebi pasulj je izuzetno zdrav obrok, a to vrlo dobro znaju stanovnici Plavih zona (regije u kojima ljudi žive tri puta duže nego bilo gdje u svijetu). Oni ga, naime, jedu bar četiri puta nedeljno. I, znate šta je najbolje od svega – to je najjeftinija hrana.
Sve vrste pasulja su zdrave
Pasulj sadrži savršenu mješavinu proteina (21%), ugljenih hidrata (77%) i masti (ispod 5%), a sadrži više vitamina po gramu nego bilo koja druga hrana na svijetu. Takođe, sadrži izuzetno malo holesterola, reguliše šećer u krvi, podstiče varenje i poboljšava rad srca. Pritom, sve vrste pasulja su zdrave – bijeli, crni, pinto, ali i leblebija, boranija, sočivo…
Najjeftinija i najzdravija hrana, pored pasulja:
Kočanski pirinač
Manje je gnjecav nakon kuvanja od običnog pirinča i mnogo je zdraviji. Čak 80% sličnosti ima sa braon pirinčem.
Braon pirinač
Ima vrlo lijep ukus, a toliko je bogat vlaknima i sporo se vari da ćete dugo ostati siti.
Kinoa
Sadrži svih devet aminokiselina, bogata je vlaknima, magnezijumom, B vitaminom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, vitaminom E, kao i mnogim antioksidansima. Postoji u bijeloj, crvenoj i crnoj varijanti.
Izvor: zena/quora.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here