Ovaj lijek vam niko nije preporučio,najbolji za bolove u želucu,za šećer i mnoge druge


Avdušika i njene bobice ujutro na prazan želudac bilo u soku ili onako pojesti koju liječe sve bolove želuca,čak i najveće upale i sprečavaju ulcus i rak želuca.To odgovorno tvrde svi naši pacijenti i hvala vam na tome.
Divlja bazga pomaže dijabetičarima
Plodovi abdovine koriste se za liječenje šećerne bolesti te za poticanje mokrenja i probave, dok čaj od cvijeta abdovine regulira visoki krvni tlak
Abdovina (Sambucus ebulus L.) pripada Obitelji Kozokrivnike (Familiae Caprifoliaceae). Ljekarski naziv joj je Herba ebuli. Prirodni je antidijabetik, antineuralgik, antiseptik, antireumatik, adstrigent, antidiaroik, antitusik, detoksikant, depurativ, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, laksativ, mikocid, metabolik, purgativ i vermifug .
Druga imena su joj abad, apta, aptovina, bezeg, divlja bazga, smrdljiva bazga, smrdljiva zova. Engleski naziv joj je Dwarf Elder, njemački Attich – Zwergholunder, francuski Petit sureau, taljanski Sambuchella – Sambuco Lebbio.
U srednjem vijeku plodovi abdovine se koriste za liječenje šećerne bolesti, jačeg mokrenja i istjerivanje plinova.
U vrtovima gradova i zamaka abdovina se obvezno sadila.
Konjušari su u srednjem vijeku rabili abdovinu za liječenje bolesti konja.
Opasne crne bobe
Na izložbama ljekovitog bilja, točnije jesenskih šumskih otrovnih i jestivih plodova koje organizira Udruga 'Zdrav život' iz Rijeke, a u kojoj vodim travarsku sekciju, primijetio sam koliko djeci mogu biti privlačne sjajne crne bobe abdovine. Stoga je opravdana stalna edukacija predškolske i školske djece o opasnosti lake zamjene plodova.
Raznolikost ljekovitog djelovanja cvijeta, lista, ploda i korijena abdovine ukazuje nam na njezinu širu primjenu u liječenju, po receptu pučke medicine.
Znanstvena istraživanja dokazala su antimikrobno i antipatogeno djelovanje ekstrakta abdovine.
U prvom redu djelovanje kod urinarnih infekcija s pseudomonas aeruginosa, B subtilis, B mesentericus, E coli, Str. Fecium itd. Navedena djelovanja važna su kod liječenja bubrežnih bolesti, mokraćnih organa i mokraćnih putova.
Istraživanja su pokazala da sastojci ekstrakta abdovine imaju jače djelovanje od raznih citostatika koji se rabe u kemoterapiji. Antipatogeno djelovanje poznato je iz pučke medicine te su zabilježeni rezultati antitumornog djelovanja odnosno sprječavanje razvoja ili rasta malignih stanica.
Cvijet abdovine je antineuralgik kojim liječimo oboljeli živac (neuralgije); diuretik, kojim pojačavamo izlučivanje mokraće; dijaforetik, kojim izazivamo pojačano znojenje; antireumatik kojim pomažemo kod reumatskih teškoća; antitusik kojim smirujemo kašalj. List je detoksikant jetre, a regulator funkcije bubrega.
Sveta Hildegard savjetuje korištenje obloga od hladnog lišća za liječenje šumova u glavi, a za gljivične bolesti (mikocid) prstiju i nogu, kao i liječenje bradavica savjetuje stavljanje obloga – kaše od plodova abdovine.
Korijen je laksativ kojim potičemo pražnjenje crijeva i diuretik. Veća količina korijena od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje.
Liječenje upale živca
Plodovi abdovine, za koje pučka medicina srednjega vijeka tvrdi da su bolji od plodova bazge, koriste se za liječenje:
šećerne bolesti (antidijabetik),
– za pojačano mokrenje (diuretik)
– kod nakupljanja vode poradi slabog rada srca i bubrega te
– za poticanje pražnjenja crijeva (laksativ).
Reguliranje hipertenzije (visokog tlaka) postižemo uporabom čaja od cvijeta abdovine prema talijanskom receptu, plodovi se koriste za liječenje upale živca ili neuralgije živca.
Kneipp je abdovinu koristio za liječenje nadutosti pretilih bolesnika i za poticanje rada bubrega. Osobe koje imaju poteškoća sa žuči, želucem, čirom na želucu, mjehurom i jetrom ne bi smjele rabiti abdovinu. Oblozi od jednakih dijelova cvjeta, korijena i plodova, izvrsno su sredstvo za vanjsku uporabu kod svih malignih oboljenja.
Karakteristike biljke
Abdovina je trajna zeljasta biljka do dva m visine. Korijen je jak, bijel i puzeći. Crvenkasti ili bijeli cvjetovi skupljeni su u cvatove na vrhu stabljike. Plod je 5-6 mm okrugla koštunica, sjajne crne boje.
Vrijeme cvatnje: lipanj – kolovoz
Miris i okus: Cvjetovi izlučuju neugodan miris koji tjera insekte (uši, stjenice, muhe ), gorkog okusa. Korijen bez mirisa i gorkog okusa.. Plodovi imaju slatkast i trpak okus, a miris je svojevrstan.
Stanište: Raste na sunčanim šumskim čistinama ili rubovima šuma i putova.
Branje i prerada
Plod ( Fructus Ebuli ) sabiremo u listopadu. Sabrane kitice s plodovima objesimo i sušimo na toplom i jako prozračnom mjestu, a za pripravu sirupa i marmelada rabimo svježe plodove (vidi recept).
List (Folia Ebuli) sabiremo u proljeće, prije cvatnje, i sušimo na toplom i prozračnom mjestu.
Cvijet (Flores Ebuli) sabiremo za vrijeme cvatnje i sušimo na toplom i prozračnom mjestu, u sjeni.
Korijen (Radix Ebuli) vadimo u ožujku ili listopadu. Operemo ga vodom, po potrebi rezanjem usitnimo i sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Korijen je prije spremanja potrebno još jednom dobro dosušiti.
Ljekovit sadržaj
Plodovi sadrže gorke tvari, eterično ulje, tanin i šećer; jabučnu, vinsku, valerjansku kiselinu; autocijan sambucianin (plava boja), sambugrin; korijen sadrži gorke tvari, resin, saponin, encim koji cijepanjem odvaja cijanovu kiselinu.
Toksičnost
U većim količina pripravci od abdovine izazivaju mučninu i povraćanje (rakija, pekmez, čaj od korijena i cvjeta kao i od plodova) te je potrebno pridržavati se uputa.
Kontraindikacije
Abdovinu ne bi smjele uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu.
PLOD
Čaj
(za jače mokrenje, neredovito pražnjenje crijeva i bolesti živca)
4 g plodova abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Plodove kratko prokuhamo i poklopimo. Pustimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 1-2 šalice dnevno.
Sirup
(proljetno i jesensko čišćenje krvi )
1 kg svježih plodova abdovine, 4 žlice meda.
Uputa za pripremu: Plodove (bobe) zgnječimo i ostavimo poklopljeno 3-4 dana da provre. Kad se sok razbistri, procijedimo i zasladimo medom.
Uputa za uporabu: Uzimamo 3 puta dnevno po 1 jušnu žlicu sirupa pola sata prije jela.
CVIJET
Rakija
Za izradu ljekovite rakije najviše se koristi cvijet u srpnju, poradi gorkog okusa, a korijen i plod u rujnu.
Čaj
( za jače znojenje i mokrenje, za liječenje reume, smirivanje živaca, kod promuklosti, kašlja )
3 g cvjeta abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Cvijet prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 15 min i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 2-3 šalice dnevno.
LIST
Čaj
( za čišćenje jetre i reguliranje funkcije bubrega, mokraćnih putova),
2 g lišća abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Kipućom vodom prelijemo lišće i poklopimo. Pustimo da odstoji pola sata i procijedimo. Uputa za uporabu: Pijemo šalicu čaja ujutro i pola sata prije večere.
Čaj
( za liječenje dišnih putova, katara pluća, nadražajnog kašlja, sluzi u prsima)
2 g lišća abdovine, 1 dl bijelog vina.
Uputa za pripremu: Lišće abdovine lagano kuhamo u vinu 2-3 minute, dobro procijedimo i zasladimo medom.
Uputa za uporabu: Pijemo 1-2 šalice dnevno.
KORIJEN
Čaj
( za jače mokrenje i pražnjenje crijeva )
2 g korijena abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Korijen stavimo močiti preko noći i ujutro stavimo kuhati 2-3 minute. Poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 2-3 šalice dnevno.
Kupke
( namakanje nogu protiv reume)
1 kg korijena abdovine, 5 litara vode
Uputa za pripremu; Usitnjeni korijen abdovine kuhamo na laganoj vatri 2 sata. Procijedimo.
Opis ABDOVINE prenesen je iz knjige "Liječenje otrovnim biljem" od homeopate I. Lesingera u izdanju "Adamić-a" iz Rijeke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *