Ovaj posao na srpskom selu je isplativ I DRŽAVA POMAŽE

Kruščica se nalazi na nadmorskoj visini od preko 800 metara i idealna je za uzgoj koza. Ova grana poljoprivrede je poslednjih godina u ekspanziji u Srbiji, a stranci koji dođu kao turisti, najviše traže bele kriške od kozjeg mleka.

Gojko Vučićević iz ariljskog sela Kruščica ima farmu koza za koju se čulo i do Rusije. Pre nego što je investirao u rodno selo, bio je kuvar u ovoj zemlji. Sada ima modernu farmu i mini-mlekaru.

Njegove koze se jare u kratkom razmaku, a trenutno ima 180 jarića, a još oko 40 koza treba da se ojari.

– Jedna je prvi put ojarila tri, sledeći put, posle petnaest dana, još jedno, četvoro. Dvoje muških, dvoje ženskih, tako i druga koza isto tako. Tako da smo imali četvoro muških i četvoro ženskih jarića od dve koze. Osam jarića – kaže za RTS Milka Luković, koja radi na ovoj farmi. Gojko dodaje da se plašio da li će opstati, ali problema nema, jer su prinove živahne.

To je isplativ posao, kaže Vučićević: “Onaj ko se upusti u ozbiljniju proizvodnju i rad sa isplativo je. Uz to, treba imati umatičene koze, a najbolje je da se počne sa tridesetak koza.”

Farmu je izgradio na hiljadu metara nadmorske visine, odakle se vide Tara, Golija i Zlatibor. U takvom zdravom okruženju Gojko je izgradio i mlekaru, kapaciteta hiljadu i po litara.

Iako ova farma ima četiri stotine koza, ne može sama da proizvede dovoljnu količinu mleka za sir koji je izuzetno tražen.

Rusi su tražili količinu od deset tona, ali u ovom trenutku jedva se zadovoljavaju i potrebe domaćeg tržišta. Gojko smatra da je rešenje u povezivanju domaćinstava.

“Da idemo zajedno na tržište, pa bi oni pravili po određenoj recepturi trapiste, sireve sa majčinom dušicom, sa orasima, malinama i tako dalje”, kaže Vučićević, “tako bismo objedinili i kvalitet.”

Gojkovim povratkom na selo, šansu za posao dobilo je četvoro nezaposlenih meštana.

Milka Luković je po zanimanju medicinski tehničar, ali je nezaposlena:

“Tu živim, tu sam zasnovala porodicu. Do pre neku godinu radila sam nešto tuđe nege za donaciju opštine Arilje, posle toga ostala bez posla. Živim od malina, stočarstva – onoga od čega se živi na selu.”

Farma koza oživela je taj kraj, u koji zbog sira sve češće svraćaju gosti iz Velike Britanije, Izraela, Rusije, ali i đaci iz poljoprivredne škole na praktičnu nastavu. Država subvencioniše kozarstvo, pa Gojko kaže da je to šansa da se ožive srpska sela, jer je sve manje posla u gradu bilo gde u svetu.

Pogledajte video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *