Ovako je 2009. govorio čuveni pedijatar Branimir Nestorović: “VAKCINE SU ČESTO OPASNIJE OD BOLESTI”

Ovako je 2009. za list “Alo” govorio čuveni pedijatar i redovni profesor na Medicinskom fakultetu, Branimir Nestorović.

Naslov teksta – “VAKCINE SU ČESTO OPASNIJE OD BOLESTI”

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji, dete u prve dve godine života primi čak 14 vakcina.

Neke među njima, kao što su vakcina protiv hepatitisa B i kombinovana vakcina protiv malih boginja, zauški i rubela (MMR), u svetu su, kako za „Alo!“ priča prof. dr Branimir Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, dovele do ozbiljnih nuspojava, uključujući psihička oštećenja, pa čak i smrt.

Zanimljivo je da u Srbiji po zakonu lekar nema pravo da objavi podatke o negativnim efektima vakcine.
Jedan od zanimljivih primera je priča o vakcini protiv hepatitisa B,
koja je između 1994 i 1998. godine u Francuskoj usmrtila više stotina ljudi. Potom je 1998. godine povučena iz prometa, a podignuta je optužnica protiv šefova dve farmaceutske kuće („Sanofi“ i „Glakso“) i oni se, prema rečima prof. Nestorovića, još terete za ubistvo iz nehata i prikrivanje podataka.

– Godinu dana kasnije, vakcina je navodno poboljšana i vraćena na tržište, ali je ponovo izazvala razne probleme. I onda se pojavila 2001. godine u Srbiji i Republici Srpskoj kao humanitarna pomoć – kaže dr Nestorović.

On ističe da nije utvrđeno da li uopšte treba vakcinisati mališane protiv ove bolesti. “Epidemiološki se najpre mora utvrditi učestalost hepatitisa B u Srbiji. Mi uopšte ne znamo koliko nosilaca virusa imamo. Kako onda znamo da je to rizik? Treba najpre testirati 20.000 dobrovoljaca svih uzrasta, pa onda staviti vakcinu kao obaveznu”, ističe dr Nestorović.

Profesor Nestorović navodi i podatke za vakcinu protiv gripa, čija je efikasnost, kako on kaže, 20 odsto, a pri tom ima niz neželjenih efekata.

“Desilo mi se nemali broj puta da me, kada iznesem podatke da vakcina za grip izaziva neurološke poremećaje, probleme sa jetrom i prolaznu paralizu, pitaju: „Gde to piše?“. Kada kažem da to piše u uputstvu, niko ne može da veruje. Da li se neko zapitao šta to znači „prolazna paraliza“? Koliko prolazna – pet minuta, dva dana ili pet godina”, pita Nestorović.

Veliku pažnju javnosti u svetu izazvalo je otkriće da se MMR vakcina može dovesti u vezu sa naglim porastom broja autistične muške dece.

– Autizam je bio potpuno nepoznat do uvođenja vakcina, a sada raste po neverovatnoj stopi kod muške dece. Tako je u Americi pre 20 godina bilo jedno obolelo dete na 1.600 dečaka, a danas je jedan na 82 – navodi Nestorović i dodaje da je sve veći broj dece koji imaju poremećaj pažnje i hiperaktivnost.<<

(Izvorni tekst objavljen u listu “Alo!”, 14.03.2009. godine, preneo portal Naslovi.net: http://www.naslovi.net/…/vakcine-su-cesto-opasnije-…/1075550 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *