OVAKO VAS VARAJU U MARKETIMA: Kad mjerimo voće u prodavnici, uzmu nam… OBRATITE PAŽNJU NA OVO!


“Dranje po ušima!” Dešava vam se, a da toga niste ni svjesni! Opšte poznato je da će vas neki prodavci na pijačnim tezgama ponekad zakinuti. Ipak, njima često opraštamo, jer i ako zakinu – počaste vas nekom jabukom gratis, ako ste im simpatični. Ipak, u supermarketima, računate – nema laži, nema prevare.
Da li je to tačno? Espresu se javio čitalac koji je to demantovao. Naime, on je “provalio” veliku prevaru u srpskim supermarketima:
– Kupovao sam đumbir, kome je inače cijena negdje oko 300 dinara po kilogramu. Kako potrošači u tom marketu sami mjere voće i povrće, krenuo sam po navici da to uradim. Međutim, u tom trenutku u oči mi je upao detalj koji me je šokirao. Vaga nije bila podešena na nulu. Pokazivala je 0.06. kilograma.
Dakle, po svakom kilogramu oni nam uzmu po nekoliko dinara.
– Dinar po dinar, i tako nije ni čudo što se takvi lanci mahom i bogate! – rekao je ogorčeni kupac za Espreso.
Ovo je, naravno samo jedna u nizu prevara na koje nasijedamo, takoreći, svakodnevno.
– Za koji gram potrošači budu zakinuti i zbog masnog i teškog papira u kome nam mjere i pakuju skupocijeni delikates, ali i zbog vodom natopljene pršute i salame, prekucavanja roka trajanja na bajatim proizvodama…
Tako kupce “zakidaju” i za čak 30 odsto, posebno u slučajevima kada kupuju robu upakovanu u kutije, ustanovilo je ranije udruženje “Zaštita potrošača”.
Kako je ranije ustanovljeno, plastične kutije u koje se pakuju kolači, torte, gotova hrana ili pak neki delikatesni proizvodi, sirevi imaju do 43 grama.
U jednom lancu tajni kupci su kupili navodno 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju. Nakon pravilnog mjerenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje, odnosno samo 210 grama kolača, tvrdi to udruženje i napominje da je s obzirom da je cijena tih kolača 1.100 dinara po kilogramu, kupac na samo jednoj kutiji “zakinut” za 66 dinara.
Pa malo li je?
Takođe, kad vidite “gratis”, bježite odatle glavom bez obzira! Ova parola važi posebno u slučajevima kad su u pitanju suhomesnati ili mijlečni proizvodi, tačnije oni koji su kvarljivi.
Jer – ako se zaletite za na primjer dva voćna jogurta po cijeni jednog, nije isključeno da će im rok isteći prije nego što ih uopšte donesete do kuće!
Još jedna od prevara koje se dešavaju jeste ono kad – bukvalno dođete u pogrešnom trenutku…
Naime, dešava se da je jedna cijena proizvoda označena na rafu, a potpuno druga, uglavnom veća, na kasi.
To se mahom dešava prilikom postavljanja vikend akcija, kad se cijene najprije mjenjaju na rafovima, ali se još ne promijene u sistemu kasa. Tako da, pamet u glavu, i ne zalijećite se, da ne biste baš vi bili “odrani”!
Izvor: Espreso.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *