SHARE

Istraživanje koje je proveo Univerzitet iz Ajove, pokazalo je da ako želite da živite duže ne bi trebalo da se ljutite, već da pokušate kontrolisati bijes i negativne emocije.

U rezultatima istraživanja navodi se kako čangrizavi ljudi umiru dosta ranije, te da imaju problema sa spavanjem.

angry-young-woman-slap-boyfriend-with-her-hand

Ljutiti muškarci u dobi između 20 i 40 godina imaju 1,5 puta veću šansu da umru čak 35 godina ranije od onih koji nisu čangrizavi.

Naučnici su objasnili kako se ovo događa zbog određenog broja faktora koji su povezani sa stresom. Adrenalin kojeg pokreće stres tako uništava DNK što može da izazove  smrtonosne bolesti.

bijes

Tim ljudima je veliki pritisak u amigdali (dijelu mozga koji je povezan sa instinktom za preživljavanje)  Amgidala “misli” da je organizam tada u opasnosti kada se pojavi ljutnja te šalje signal za povećanje protoka krvi u udove i srce zbog čega je opuštanje organizma skoro nezamislivo.

Upravo zbog toga osobe koje se često ljute ne mogu spavati.

7528918c7028d0f283b41cf68b6ba31f

Ljutnja i čangrizavost izazivaju i glavobolje. Ljutnja dovodi so povećanog ispuštanja hormona kortizola, testosterona i  adrenalina, što dalje dovodi do povećanja protoka krvi u mozak što uzrokuje oticanje vena i živaca koji okružuju mozak.

Ako znate nekog namćora, podijelite ovaj tekst sa njim i upozorite ga na vrijeme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here