SHARE

Ako nikada u životu niste patili od zatvora, onda ne znate koji ste sretnici. No, malo je onih koji baš nikada nisu imali zatvor, odnosno konstipaciju, a sve je više osoba s probavnim problemima.

Žene su tri puta više podložnije zatvoru nego muškarci, a neki liječnici smatraju kako je to zato što je debelo crijevo kod žena malo duže.

Ponekad konstipacija može izazvati puno veće probleme od nelagode i grčeva u trbuhu.

– Može doći do potpune blokade debelog crijeva što zahtjeva puno invazivniji tretman od liječenja laksativima – kaže dr. Lee Ann Chen.

Pravilna prehrana bogata vlaknima i dovoljan unos tekućine uvelike može pomoći kod regulacije probave, no postoje neke stvari koje nikako ne biste smjeli raditi ako imate problema s odlaskom na toalet.

1. Jesti procesiranu hranu

Takva hrana puna je masnoća što usporava probavu i dovodi do zatvora. također je bogata ugljikohidratima fruktanima koji povećavaju trajnost hrane, ali uništavaju prirodne probavne procese jer ljudsko tijelo nema enzime koji bi ih pravilno razgradili pa zbog toga dolazi do nadutosti, plinova, proljeva i zatvora.

2. Uzimanje alkohola ili kofeina

Alkohol aktivira antidiuretički hormon zbog kojega morate ići pojačano mokriti zbog čega ljudsko tijelo ostaje bez tekućine koja je potrebna za pravilnu probavu. S druge strane, kofein u kavi kod nekih ljudi izaziva suprotan učinak i zatvara ih.

3. Konzumiranje puno mliječnih proizvoda

Ako imate problema s odlaskom na veliku nuždu, onda definitivno trebate izbaciti mliječne proizvode iz vaše prehrane jer oni uzrokuju samo još veću nadutost. Većina mliječnih proizvoda sadrži puno laktoze koja je teško probavljiva, pa ako ne možete bez mlijeka pijte ono bez laktoze, jedite laganije sireve poput parmezana i plavog sira te pijte jogurte.

4. Ne vježbate

Manjak fizičke aktivnosti veliki je rizik za konstipaciju. Vježbanjem se povećava krvotok kroz vitalne organe uključujući i probavni trakt te se ubrzava metabolizam.

5. Uzimate dodatak kalcija ili željeza

Željezo i kalcij mogu uzrokovati zatvor jer usporavaju probavni sustav. Stoga te dodatke uzimajte jedino ako vam ih je liječnik prepisao, a ako imate problema s odlaskom na toalet zbog njih razgovarajte sa svojim liječnikom o drugačijim metodama.

6. Uzimate lijekove protiv bolova

Ako često uzimate lijekove protiv bolova i borite se sa zatvorom znajte da je to dvoje povezano.

7. Pretjerujete s laksativima

Kada patite od zatvora, laksativi se čine kao magično rješenje. No, sve što nije prirodno nije niti dobro duže vrijeme uzimati. Tijelo se navikne na takve metode i prirodni putem onda više niti ne možete otići na wc. Osim toga, dugotrajno uzimanje laksativa može dovesti do srčane aritmije, bolova u mišićima, napadaja i sl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here