SHARE

Peršun je prava riznica zdravlja, koja se krije u njegovom korijenu i listovima. Pomaže u liječenju mnogih bolesti: od upale prostate, do oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris…. U starom Egiptu peršunom su liječili oboljele bubrege i mokraćne puteve.

Limun je još jedna od biljaka koju su Egipćani koristili u medicini. Dvije najpoznatije zdravstvene koristi preuzmi-1limuna su  jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Kada se udruže limun i peršun, pa se s tome još dodaju med i maslinovo ulje dobijemo fantastičan lijek protiv svih bakterija, naročito protiv E.coli. Iskustva s korištenjem ovog prirodnog lijeka su veoma pozitivna. Pacijenti koji su se godinama borili s dosadnom E.coli, tek nakon upotrebe ovog prirodnog lijeka, uspjeli su da se «otarase» dosadne bakterije. Ponekad su velike tajne skrivene u najjednostavnijim sastojcima. Ovo je jedna od takvih.

Potrebni sastojci:

  • 25 dkg korjena peršuna
  • 25 dkg limuna s korom
  • 25 dkg meda
  • 2 dcl maslinovog ulja

Med nabavite kod pravog i provjerenog pčelara. Iskusni stručnjaci pravi med prepoznat će po nekoliko jednostavnih testova, koje možete i sami napraviti. preuzmi-2
Limun treba dobro oprati. Najbolje je koristiti domaći limun, koji nije hemijski tretiran. Ukoliko limun kupujete u prodavnici, zbog pesticida, dobro bi bilo da prije njegove upotrebe, limun držite par sati u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Izvadite limun iz vode i posušite ga, a potom razrežite na pola. Odstranite limunu košpice.

Korijen peršuna je potrebno dobro oprati. Misli se na običan, svježi peršun koji se uzgaja u bašti.
U blender zajedno stavite limun, peršun, med, maslinovo ulje i dobro izmiksajte. Ako nemate blender, limun možete usitniti i u mašini za mljevenje mesa.
Dobit ćete kašastu masu, koja može stati u staklenu teglu od 250 gr. Čuvati u frižideru. Uzimati po jednu kašiku prije doručka i večere. S obzirom da se u ovom lijeku nalaze sve sami prirodni sastojci, mogu ga uzimati trudnice i mala djeca, s tim što djeci treba davati malu, a ne veliku kašiku lijeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here