POČET ĆETE DA STAVLJATE BIBER NA BUKVALNO SVE KADA VIDITE KOLIKO JE ZAISTA LEKOVIT – ALI SAMO AKO GA KUPUJETE U OVOM OBLIKU


Potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama koristio kao novac. Bogatstvo za vreme Rimskog carstva merilo se zalihama bibera.
Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K.
Podstiče apetit, varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje creva.
Sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova, a pored toga podstiče lučenje hlorovodonične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih sastojaka hrane.
Biber podstiče znojenje i izlučivanje urina, a osobe sa viškom kilograma trebale bi češće da ga jedu jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.
Ukoliko napravite čaj od bibera u kombinaciji sa nekim lekovitim biljem, dobićete odličan lek protiv kašlja.
Uz pomoć crnog bibera možete smanjiti nivo holesterola u krvi i tako smanjiti rizik od srčanih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i oboljenja jetre.
Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti, a u pilinzima je odličan eliminator celulita.
Ukoliko nekoliko puta nedeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, sprečićete bolesti desni i zubobolje.
Biber ima brojna lekovita dejstva, a ukoliko volite ovaj začin najbolje je da ga kupujete u zrnu i da ga meljete kući jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus.
Čuvajte ga na zatvorenom, tamnom i suvom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *