POSTAVIO EKSPLOZIV U BRUSILICU ZBOG LOPOVA, A UBIO VLASTITOG BRATA! Tijelo poznatog sportiste našao njegov sin: “Tata je bio sav raskomadan…”


Proglašen je krivim jer je u kućište električne ugaone brusilice postavio eksploziv u koji je umetnuo elektrodetonatorsku kapislu i spojio je s električnom sklopkom koja služi za pokretanje brusilice. Učinio je to da se zaštiti od učestalih krađa alata, svjestan da je na opisani način ugrozio život i sigurnost drugih osoba kada brusilicu uključe u pogon.
Sudbina je htjela da je u eksploziji brusilice smrtno stradao njegov četiri godine stariji brat Darko Lončar Rus, poznati sisački sportski radnik i hokejaš.
Darko Lončar Rus poginuo je 12. novembra 2015. godine u svojoj garaži u Ulici Tina Ujevića u Sisku (Hrvatska), kada je eksplodirala brusilica koju je uključio i s kojom je namjeravao raditi. Iako se u prvi mah smatralo kako je riječ o eksploziji plinske boce, policija je na licu mjesta našla tragove eksploziva i započela istragu koja je završila u septembru 2016. godine hapšenjem Darkovog rođenog brata.
Istraga je pokazala je kako je Žarko Lončar nekoliko dana prije eksplozije u kućište jedne od dviju brusilica koje je držao u vikendici na petrinjskom području stavio eksploziv. Međutim, o tome nije obavijestio svoga brata Darka koji je 11. novembra otišao u vikendicu, bez znanja mlađeg brata, i uzeo obje brusilice, ne znajući da je brat postavio eksploziv u jednu od njih. Kada je dan kasnije uključio alat u svojoj garaži brusilica je eksplodirala i na licu ga mjesta usmrtila.
Zbog toga čina Žarko Lončar je završio i u pritvoru zbog kaznenog djela protiv opšte sigurnosti, a sada je osuđen na četiri godine zatvora. Sin Darka Lončara, Kristijan, koji je našao svojeg oca raznesenog u eksploziji, rekao je kako su očeve brusilice bile u vikendici njegova strica.
“Moj otac je tamo držao dio svojeg alata dok je gradio svoju vikendicu u blizini. Braća su se posvađala, moj otac i stric, i alat je ostao u stričevoj kući. Tata koji je u blizini gradio svoju vikendicu vidio je kroz prozor svoj alat, uzeo ga i ja sam ga povezao doma. Bilo je to 10. novembra. Mogao sam je i ja aktivirati i poginuti. I kada je tata drugi dan išao raditi u garažu bio sam i ja tamo. Otišao sam nekoliko minuta prije eksplozije i tako preživio. Prvi sam dojurio nakon eksplozije i našao oca svega raskomadanog. Otpočetka sam govorio da nije eksplozija plina, nego eksplozija brusilice, sumnjao sam da je stric podmetnuo eksploziv”, rekao je nakon smrti oca Kristijan Lončar,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *