SHARE

Čula sam za kefirna zrnca ili kefirne gljivice, raspitala se o njima i dobila ih relativno brzo od koleginice koja je već mesecima pila kefir. Odlučila sam da večeru zamenim šoljom ovog napitka, a pravila sam ga ovako:

Svako veče sam cedila kefir kroz plastičnu cediljku u kojoj su ostajala kefirna zrnca. Zatim sam ta zrnca ispirala ispod mlaza hladne tekuće vode dok ih dobro nisam oprala od mleka i naslaga usirenog mleka

Kada se kefirna zrnca dobro isperu, stavljaju se u staklenu teglu, pa se potom prelivaju slatkim kravljim ili mlekom od koze koje je predhodno ugrejano na sobnoj temperaturi. Tako potopljena zrnca se pokriju pamučnom krpom i ostave na neko tamno mesto u kući naredna 24 sata. Nakon 24 sata, kefir de procedi i popije.

Veoma je važno da se kefir ne stavlja na sunce i u frižider, te da ne dolazi u dodir sa metalom. Mešajte ga plastičnom, drvenom ili keramičkom kašičicom.

Mesec dana je trajala moja kura ispijanja kefira svakodnevno. Doručak i ručak su mi bili uobičajni, dok sam za večeru pila jednu šolju od 250ml sveže ceđenog kefira.

Nakon nedelju dana sam osetila poboljšanje, tj. ubrzanje metabolizma, dodatnu energiju i neku vrstu svežine nakon svakog gutljaja ovog napitka.

Druge nedelje sam primetila da su mi pantalone nešto malo “komotnije” u struku, a treće nedelje sam uvidela da mi je stomak znatno tanji. Vaga je pokazala 3 kilograma manje!

S obzirom na to da ništa nisam menjala u ishrani, sem dodatka kefira, ove “dobrobiti” sam pripisala isključivo njemu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here