Probavne bolesti – Chronova bolest, celijakija i ulcerozni kolitis

Celijakija

Celijakija (glutenska enteropatija) je reakcija preosjetljivosti pri kojoj imunoloski sustav probavne sluznice patoloski reagira na gluten – protein sadrzan u zitaricama. Stoga pri uzimanju hrane od zitarica (u nas narocito proizvoda od psenicnog brasna) u sluznici probavnih organa, prvenstveno tankog crijeva, nastaje kronicna upalna reak­cija. Kako crijevna sluznica nije sposobna obavljati svoju funkciju, pojavljuje se kronicni proljev, gubitak tjelesne tezine i drugi znakovi pothranjenosti (anemija, hipovitaminoze, osteomalacija).

Oko cetvrtine oboljelih od celijaklije imaju razjede u ustima. Istovremeno, oko 3 % svih razjeda u ustima povezano je s celijakijom. Uzrok razjedima vecinom nije u preosjetljivosti sluznice usta na glu­ten, vec u pothranjenosti koja je posljedica ostecene sluznice crijeva.

Chronova bolest

Chronova bolest je kronicna upala stijenke probavnog trakta koja se javlja u naletima. Najcesce je pogodena stijenka crijeva. Na mjestu upale gomilaju se limfociti T i B, makrofagi i neutrofili. Uslijed kronicne upale znacajne su promjene na zahvacenom tkivu: nastaju razjedi i suzenja crijeva. Posljedice su proljev, mrsavljenje, vrucica i znakovi pothranjenosti. Nije poznato na koje molekule (antigene) reagiraju limfociti koji se gomilaju na mjestu upale; moguce je da se radi o autoimunoj reakciji na neke molekule crijevne sluznice.

Chronova bolest najcesce pogada crijeva, iako moze zahvatiti bilo koji dio probavnih organa. U ustima se javlja u dvama oblicima:

kao tvrdo (gumirano) zadebljanje usnica i lica s dubokim brazdama sluznice i zadebljanom gingivom, te kao razjedi usne supljine. Ovo je cesto jedina klinicka manifestacija Chronove bolesti.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronicna upala sluznice debelog crijeva. Uzrok nije poznat, vjerojatno se radi o autoimunoj reakciji protiv epitelnih stanica u sluznici debelog crijeva. Za razliku od Chronove bolesti, ova upala zahvaca iskljucivo sluznicu i ne siri se dublje u stijenke crijeva. Posljedice upale su razjedi crijeva i krvarenje, a u tezim oblicima javljaju se smetnje u metabolizmu i slabokrvnost.

Oko 20% bolesnika ima razjede u ustima. Za razliku od Chrono­ve bolesti, razjedi usta uvijek se pojavljuju zajedno sa crijevnim simptomima bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *