Radnička prava i policija traži na ulici

Vlada Srpske reforme treba praviti po mjeri građana, a ne međunarodnih finansijskih institucija, kaže Mišić, dok iz Vlade tvrde da nema razloga za proteste.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić potvrdila je za Oslobođenje da će sindikati radnika zaposlenih u upravi, policiji, pravosuđu i obrazovanju uz punu podršku ostalih granskih sindikata izaći na proteste 22. decembra.

– Sada je na Vladi RS-a da do održavanja sjednice Narodne skupštine preispita svoju odluku o smanjenju plata budžetskih korisnika u narednoj godini kroz smanjenje procenta minulog rada. Krajnje je vrijeme da ova vlada počne raditi u interesu građana, radnika, da reforme koje provodi budu u pravcu njihovih interesa, a ne međunarodnih finansijskih institucija, istakla je Mišić, dodavši da je za radnike i za sindikat svaki kraj godine traumatičan.

Ista priča

– Svake godine ponavlja se ista situacija da se po hitnom postupku na usvajanje upućuju dva ključna dokumenta – budžet i ekonomska politika, odnosno kako se to sada naziva reformske mjere. Prošle godine isto je učinjeno i sa Zakonom o radu, suprotno svim pravilima. I to se čini namjerno, da se onemogući javna rasprava. Lanjske proteste sindikata, zbog na takav način usvajanja Zakona o radu, javnost nije podržala i ove godine, a tako će biti i naredne, plaća se cijena, podsjetila je Mišić.

Predsjednica SSRS-a nam je, unatoč činjenici da joj je u Narodnoj skupštini RS-a u decembru prošle godine kada se usvajao novi ZOR bilo onemogućeno da se obrati poslanicima i da je iz sale, uz grubu upotrebu fizičke sile, bila doslovno iznesena, kazala da će i ove godine biti na čelu protestne kolone sa svojim kolegama.

Na drugoj strani, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović smatra da za proteste radnika nema mjesta iako ne spori nikome pravo da ih organizuje, jer je to jedan od potpuno legitimnih sindikalnih alata. Navela je da se sa sindikatom otvoreno razgovaralo i rečeno im je da sva radna mjesta mogu biti zaštićena ukoliko se koriguje minuli rad.

– Ako se ne koriguje, jedan broj radnika će morati da ode, jer je fond plata ograničen. Između otpuštanja radnika ili smanjenja koeficijenata s jedne strane i korekcije minulog rada s druge strane, opredijelili smo se za ovo drugo, uz smanjenje broja zaposlenih prirodnim odlivom, odnosno penzionisanjem. Dakle, bez otpuštanja. Smatram da je ovo fer ponuda, rekla je Cvijanović.

Dodala je da je sindikatima ponuđeno da se minuli rad zaposlenima koji imaju više od 25 godina staža obračunava po stopi 0,4 posto, znajući da se na ovim kategorijama radnika minuli rad najviše osjeti, a da se za radnike sa manje od 25 godina radnog staža minuli rad obračunava po stopi od 0,3 posto.

– Slične korekcije su napravljene svugdje u okruženju, s tim što se, na primjer u Federaciji BiH i Srbiji, minuli rad obračunava po stopi od 0,4 posto kod posljednjeg poslodavca, što znači da se staž koji ste imali kod nekog ranijeg poslodavca uopšte ne uzima u obzir. Smatram da je naš model povoljniji po radn1451307689792ike, rekla je Cvijanović.

Ustvrdila je da “ponudu od 0,4, odnosno 0,3 posto ne treba posmatrati kao izolovanu”.

– Rekli smo da će se kroz reorganizaciju škola napraviti uštede od oko pet miliona KM i taj novac bi ostao isključivo na raspolaganju prosvjeti i ne bi se koristio na drugu budžetsku potrošnju. Time bismo počeli stvarati pretpostavke za poboljšanje koeficijenata kada je riječ o platama prosvjetnih radnika, navela je premijerka RS-a.

Zaboravljena poljoprivreda

A ministar rada RS-a Milenko Savanović rekao je da bi se smanjenjem koeficijenta za obračun minulog rada godišnje uštedjelo više od 20 miliona KM. Ustvrdio je da je smanjenje koeficijenta za obračun minulog rada najbezbolnije rješenje, da ne bi bilo smanjivanja plata i otpuštanja radnika. Prema njegovim riječima, broj zaposlenih budžetskih korisnika je porastao svugdje, ali para ima isto, te će se Vlada potruditi da niko ne ostane bez posla.

– Optimalan broj dobićemo penzionisanjem i ograničavanjem zapošljavanja, rekao je Savanović, dodavši da je spreman da se pridruži najavljenim protestima budžetskih korisnika ukoliko bi se na taj način “stvorilo više para”.

– Međutim, njih nema, pa se moramo uklapati u ono što imamo. Svidjelo se to nekome ili ne, moramo ići na redukciju javne potrošnje, kazao je Savanović.

Komentarišući njegove navode, Mišić je postavila pitanje “ko je odgovoran za porast broja zaposlenih u javnom sektoru”? Kazala je da je SSRS pažljivo razmotrio prijedlog budžeta i da se umjesto na radnicima ušteda od 20 miliona KM mogla ostvariti u stavkama na potrošnji unutar Vlade, koja ne odustaje od nabavke novih automobila i drugih nepotrebnih stavki.

Budžetom za narednu godinu nisu zadovoljni ni poljoprivrednici, koji su se jučer tim povodom pred Vladom RS-a obratili novinarima. U izjavi za Oslobođenje predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Vladimir Usorac istakao je da Vlada jedino s njima koji stvaraju dohodak nije obavila samostalne konsultacije. Podsjetio je i na dug iz ove godine od 45 miliona KM, od granta ukupnog iznosa 97 miliona maraka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *