SHARE

Naučnici sa britanskih Univerziteta Ekseter i Lester otkrili su da je minut trčanja svakog dana dovoljno za bolje zdravlje kostiju kod žena.

Oni su proučavali podatke o zdravlju kod 100.000 ljudi starosti od 40 do 69 godina merenjem nivoa aktivnosti koristeći fitnes monitore i fokusiranjem na zdravlje kostiju, koje su proverili skenerom.

Utvrdili su da su zdravije kosti imale žene pre menopauze koje su svakodnevno praktikovale srednje brzi džoging i žene posle menopauze sa sporijim džogingom. U proseku su te aktivnosti trajale 60-120 sekundi, i to je rezultovalo četiri odsto boljim zdravljem kostiju u odnosu na one koje nisu to praktikovale ni minut.

Foto: Profimedia, Panthermedia

“Žene koje su minut ili dva bile izložene intenzivnoj fizičkoj aktivnosti imale su jače kosti za četiri odsto. Kod žena koje su vežbi posvetile više od dva minuta, to povećanje je iznosilo šest odsto”, navodi se u studiji koju je objavio Međunarodni časopis Epidemiologija.

Dobro zdravlje kostiju je veoma važno, jer ono uključuje smanjen rizik od osteoporoze i preloma u starijem dobu.

Ona je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. Prelom kuka uzrokovan osteoporozom zahvata jednu od tri žene i jednog od pet muškaraca u dobi do osamdeset i pet godina.

Zbog toga stručnjaci savetuju veću aktivnost, svakodnevno hodanje i kratko trčanje, otprilike kao kad biste potrčali da stignete autobus na stanici.

 

(Telegraf.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here