SHARE


Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnima da u selo dođu živjeti barem deset godina ponuditi novac. Radi se o iznosu od 70 hiljada švicarskih franaka, piše local.
Maleno selo u kojem trenutačno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.
Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe obitelji, odlučuju se na odlazak iz sela.
Selo napustile tri obitelji s osmero djece
Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri obitelji s ukupno osmero djece pa je lokalna vlast bila prisiljena zatvoriti seosku školu.
Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.
U planu financijsko poticanje doseljavanja u selo
Plan lokalnog vijeća je da obiteljima ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uvjetima daruju po 25 hiljada franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i dodatnih deset tisuća franaka po djetetu.
Četveročlana bi obitelj, prema tom prijedlogu, dobila bonus u vrijednosti od 70 hiljada švicarskih franaka. No, u svemu tome postoje uvjeti koje je potrebno zadovoljiti.
Potrebno živjeti u selu deset godina
Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.
Novac od lokalnih vlasti dobivaju nepovratno, osim u slučaju ako netko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene kako su ove mjere pristupačne za sve.
“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Dodaje se kako će zajednica profitirati od novih obitelji kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupnji namirnica i svega potrebnog u seoskom dućanu, dok će se istovremeno u selo vratiti život. “U najboljem slučaju će se ponovno otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama.
Selo je na 1300 metara nadmorske visine
Albinen je, za sve one koji žele znati nekoliko detalja više, selo koje se nalazi na 1300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rhone. Selo se ponosi čistim planinskim zrakom i s mnogo sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.
U selu nema previše mogućnosti za zapošljavanje, no prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.
Mozete se unapred prijaviti klikom na slici/tekstu odmah ispod…
(Info Magazin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here