SLAVONAC SAM SEBI IZGRADIO VJETRENJAČU I SADA NE PLAĆA STRUJU, AKO IZGRADITE I VI U SVOJIM MJESTIMA, NEMA VIŠE PLAĆANJA STRUJE I GRIJANJA TE POSTAJETE ENERGETSKI NEOVISNI.. VJETAR NE PRIPADA DRŽAVI I SMIJE SE KORISTITI

Sam izgradio vjetrenjaču koja daje struju za cijelu kuću i komšije čak koriste struju jer ima i viška. Vjetrenjača u koju je uložio 1.500 eura je dobra i može napajati 5 domaćinstava bez problema..

 

U dvorištu Dragutina Mališe u Sibinju kod Slavonskog Broda uzdiže se 15 metara visoka vjetrenjača, zahvaljujući kojoj obitelj ima električnu energiju. Od snage vjetra svijetle sve žarulje u kući, rade televizor, računalo, hladnjak, bojler, zamrzivač, pa čak i komšije koje nemaju novca koriste struju koju vjetar daje..

 

VJETAR NE PRIPADA POLITIČARIMA TAKO DA NE MOGU DA ZABRANE DA GA KORISTIMO.

 

Dragutin je sam konstruirao uređaj, a ideje je skupljao i na internetu.

Trebale su mu tri godine jer je radio sam a inače se može veoma brzo izgraditi.

Još prije rata želio sam sagraditi vjetrenjaču.

Zanimaju me obnovljivi izvori energije pa sam proučavao literaturu. Kupio sam i rasvjetni stup. Prvo sam napravio pet puta manju od ove, a kad sam vidio da ima dovoljno vjetra, sagradio sam veću – kaže Mališa, koji je u projekt uložio 1.500 eura. I kada nema vjetra, obitelj ima struje 15 sati dnevno, a kad vjetar zapuše, ona se dopunjuje.

 

NIJE MU JASNO KAKO TO DA SE KOMŠIJE, ZAJEDNICE I LJUDI NE UDRUŽE I NE IZGRADE VELIKE VJETRENJAČE I TAKO POSTANU ENERGETSKI NEOVISNI.. NEMA VIŠE ONDA PLAĆANJA NI GRIJANJA NI STRUJE.. ULOŽENI NOVAC BI SE ISPLATIO U PRVIH GODINU DANA..

 

Dragutinova vjetrenjača ima šest aluminijskih krila dužine tri metra, površina svakog je jedan četvorni metar, a cijev je njihova nosača pocinčana. Ima dva generatora, jedan puni akumulator, a drugi, mjerni, osigurava vjetrenjaču stavljajući je u mirovanje kod jakih udara vjetra.

 

Krila se tad okreću prema vjetru i prestaju se vrtjeti. Bez alata nema zanata Snaga generatora je 1080 vata, ali Dragutin iz njega izvlači 300, u idealnom slučaju 600-800 vata. Kapacitet akumulatora je 250 ampersati. Temelj stupa je na dubini od 1,20 metara. – Vjetrenjaču sam podigao tek kad sam se uvjerio da je riječ o građevini za koju nije potrebna građevinska ni lokacijska dozvola.

 

Nije bilo lako, mnoge su informacije na internetu netočne i nepouzdane. Učio sam na vlastitim pogreškama, ali sam jako zadovoljan jer od nekoliko vjetrenjača za koje znam u Hrvatskoj jedino moja normalno radi i proizvodi struju – ističe Mališa. Sibinjska vjetrenjača privlači znatiželjnike, svi se oduševe, a neki ne vjeruju da je sve napravio potpuno sam. No, riječ je o stopostotnom ručnom radu.

 

 

SAVJETUJEM SVE DA SAMI SEBI IZGRADE VJETRENJAČE UZ PROJEKTE I DA NIKO VIŠE NE MORA PLAĆATI STRUJU.. NIJE TEŠKO A DRŽAVA NE POSJEDUJE VJETAR DA NAM ZABRANI DA GA KORISTIMO.

 

izvor:večernji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *