IS spremao POKOLJ u Moskvi: Vučić, Putin i Netanjahu bili METE!

FSB srećom reagovao na vreme

Glavne mete terorista, kako je saopšteno, bili su ruski predsednik Vladimir Putin, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Njih trojica predvodili su milionsku kolonu koja je maršitrala ulicama Moskve u slavu palih predaka u Drugom svetskom ratu.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Foto: Reuters

Kako je objasnio Oleg Siromolotov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) uoči proslave Dana pobede nad fašizmom pohapsile su više terorističkih grupa. One su planirale da podmetnu bombe na više lokacija kojima je prolazila kolona “Besmrtnog puka” u kojoj se nalazio i srpski predsednik.

 

Islamska država

Islamska država
Foto: Profimedia

– Uhapšeno je više grupa koje su pripremale eksplozije tokom marša “Besmrtnog puka” u Moskvi. Oni su bili unapred pripremili oružje. Te grupe su došle iz Sibira, iz mesta Novi Urengoj. Tamo je pretraženo 17 objekata i uhapšeno 20 osumnjičenih. Od 21. do 24. aprila i početkom maja eliminisali smo ukupno 26 terorista – rekao je Siromolotov. On je otkrio i kako su teroristi locirani.

– Ruske specijalne službe su još 2017. godine istraživale aktivnosti grupe u Sankt Peterburgu, koja je planirala teroristički napad uoči prošlogodišnjeg marša “Besmrtnog puka2. Analizirajući izveštaje o njihovom finansiranju, utvrdili smo da je novac pristizao iz Turske. Onda smo ušli u trag grupi opasnih ekstremista koji su bili u pripravnosti u Sibiru – precizirao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Na drugoj strani, ministar policije Nebojša Stefanović kaže da je MUP Srbije u kontaktu sa ruskim službama povodom ovog slučaja.

– Očekujem da nam ruske kolege dostave više informacija, posebno imajući u vidu činjenicu da je naš predsednik bio na čelu kolone zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – naveo je Stefanović i pohvalio rad kolega iz Rusije jer su pokazali profesionalnost i sprečili tragične posledice.

Islamska država

Islamska država
Foto: Profimedia

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik kontraobaveštajne službe (KOS), nema dilemu da iza planiranja napada stoji Islamska država.

– Mislim da tako obiman napad može da izvede samo IS. Oni biraju lokacije i događaje na kojima njihova akcija može najjače da odjekne. Putin i Rusija su razbili IS i zbog toga su meta, a šetnja Besmrtnog puka je za njih bila idealan cilj zbog brojnosti učesnika. Da su ostvarili naum, to bi bila katastrofa – navodi Karan. On dodaje da naš predsednik nije na meti terorista Islamske države, ali jeste na meti terorrista sa Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *