SRBIJA/NOVI PRAVILNIK STUPA NA SNAGU: Ako vaš automobil spada u ovu grupu, DVA PUTA GODIŠNJE ĆE MORATI NA DETALJAN TEHNIČKI PREGLED!

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina. Na tehnički pregled mora se doći čistim automobilom. Pregled traje do 35 minuta i sve se za sada snima foto-aparatom.

“Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koji imaju koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled”, ističe Boris Borović iz Tehničkog pregleda 10 plus. Na tehničkim pregledima mjeriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove. Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provjera vozila, a ove mjere odnosiće se i na autobuse i kamione, piše “Alo.rs”.

tehnicki

Novost je da će automobili stariji od 15 godina morati dva puta na tehnički pregled tokom godine.

“Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primjenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomjesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2021. godine”, kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

201511191015-72246-tehnicki-pregled

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cijenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

1-1

“Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negdje oko 30 eura plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbjednost saobraćaja”, rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

tehnicki-pregled

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *