SHARE


Pored toga sto je maslacak koristan prirodni lek za bolesti jetre i zuci, ova lekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivoa secera u krvi. Za lecenje dijabetesa potrebno je tokom proleca, sve vreme dok maslacak cveta, svakoga dana pojesti po 10 svezih stabljika maslacka. Pri tom biljku prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sazvakati pa progutati.
Potvrđeno je da zacin cimet dosta povecava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana moze bitno smanjiti nivo šecera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo loseg holesterola i triglicerida u krvi.
Lekovita gljiva – hrastova sjajnica, (Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utice na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulacije nivoa secera u krvi. Ova gljiva je drvenastog sastava pa se obicno priprema kao caj.
Malina je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šecera u krvi.
Kukuruz, ovas ili zob ciste krv, krvne sudove i pomazu u lecenju secerne bolesti.
Lecenje secerne bolesti (dijabetesa), podrazumeva dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata. Izbaciti nezdrave masnoce a koristiti zdrave i korisne kao sto su laneno i riblje ulje. Kada se nivo secera u krvi normalizuje u ishranu se moze uvesti buter, maslinovo i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti paznju na dovoljan unos minerala jer ova bolest cesto izaziva i nedostatak minerala u organizmu.
Za ishranu dijabeticara preporucuje se cicoka (biljka slicna krompiru, koja je ujedno i zdrava zamena za krompir), zbog toga sto ova biljka, za razliku od krompira ne sadrzi skrob, vec inulin.
Persun se od davnina upotrebljava za lecenje i ublazavanje secerne bolesti (dijabetesa) i to tako sto sveze listove persuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati pa sve pomesati sa jednom soljom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako vece pre odlaska na spavanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here