Turska: Uhapšene majka i sestra ubice ruskog ambasadora

Turska policija uhapsila je večeras majku i sestru napadača koji je pucnjima iz pištolja ubio ruskog ambasadora u Turskoj na otvaranju izložbe fotografija u galeriji u Ankari, javlja televizija CNN Turk.

Dvije žene su uhapšene u jugozapadnoj turskoj provinciji Ajdin, navodi turska televizija, bez daljih detalja, prenosi Reuters.

Muškarac koji je danas ubio ambasadora Andreja Karlova identifikovan je kao Mevlut Mert Altintas, turski policajac koji je bio pripadnik specijalnog odreda policije a u službu je stupio 2014.

Turski provladini mediji navode da je Altintas (22) bio član terorističke organizacije FETO. Ovu infomraciju potvrdio je i gradonačelnik Ankare Melih Gökçek. On je na Twitteru napisao da iza ubistva ruskog ambasadora stoje iste sile koje su oborile ruski avion prošle godine. Turske vlasti su, nakon pomirenja sa Rusijom, obaranje aviona također pripisale FETO organizaciji. No, bivši premijer Ahmet Davutoglu tada je jasno rekao d aje obaranje aviona naredio on te da bi to ponovo učinio negiravši da su piloti djelovali samostalno ili kao članovi neke organizacije.

Altintas je, u odjelu i s kravatom, danas po podne s policijskom propusnicom ušao u galeriju u Ankari i iz pištolja pucao u leđa ruskog ambasadora u trenutku kada je on držao govor, otvarajući izložbu fotografija “Rusija očima Turaka”.

Snimci pokazuju da je Altintas nakon ubistva šetao ispred galerije dok su turske sigurnosne snage izgledale zbunjeno.

Ambasador je preminuo od zadobijenih povreda, a napadač je ubijen.

U napadu su ranjene još tri osobe, prenosi Tanjug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *