SHARE


Ricinusovo ulje dobiva se od biljke ricinus (lat. Ricinus communis), a ona je prema Guinnessovoj knjizi rekorda proglašena najotrovnijom biljkom na svijetu.
No ricinusovo ulje nije nimalo otrovno, nego zapravo jako ljekovito. Ricinusovo ulje zbog svoje ljekovitosti u narodu nosi naziv Kristov dlan.
Ono što ricinusovo ulje čini posebnim je vrlo rijetka ricinoleična kiselina, ono je sadrži čak 90%.
Ricinusovo ulje se već dugo primjenjuje kod…
išijasa, ćelavosti, artritisa, slabe cirkulacije, zatvora, tumora dojke, mioma i cista, bradavica, bronhitisa i prehlade, autoimunih poremećaja
Parkinsonove bolesti, epilepsije…
Preporučuje ga se piti navečer pomiješano sa sokom radi izbjegavanja neugodnog okusa.
Preporučena doza ulja iznosi 0,5 – 1 žlice. Ulje se ne smije konzumirati više od tjedan dana.
Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno je čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik. Uljem natopljenu gazu stavite na kritično mjesto, prekrijte trakom, na to stavite termofor, omotajte ručnikom i držite sat vremena.
Postupak ponavljate toliko često koliko želite – kod ozbiljnijih tegoba preporučuje se staviti oblog 4 puta tjedno tokom mjesec dana.
Kod mioma, cista na jajnicima, benignih tumora, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova, zatvora i proljeva preporučuje se stavljati obloge na donji dio trbuha.
Oblozi se mogu stavljati i na područje jetre u svrhu čišćenja jetre.
Masaža ricinusovim uljem pomaže kod natečenih dojki, raka dojke, artritisa, reumatizma, bronhitisa i prehlade.
Ako imate problema s bradavicama, svake večeri ih masirajte 10-15 minuta ricinusovim uljem dok ne otpadnu.
Ricinusovo ulje pokazalo se korisnim u vanjskoj primjeni kod Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i cerebralne paralize.
Može ublažiti tegobe uzrokovane lupusom i sklerodermijom. Korisno je i kod epilepsije, hiperaktivnosti, bolesti jetre i žučnog mjehura te kod kroničnog zadržavanja tekućine.
Ricinusovo ulje se ne preporučuje trudnicama, osobama s osjetljivim želucem i bolestima bubrega. Nemojte ga uzimati u prevelikim količinama, jer može dovesti do proljeva i povraćanja
Ovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline.
Zbog svojih hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za njegu suhe kože i kose.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here