(VIDEO) SVI PRIČAJU O ŠVAJCARSKOM SELU KOJE DAJE 25.000 SAMO DA SE DOSELITE: Ovo je prava istina o njihovoj ponudi!

Albinen, prelepo planinsko selo koja gleda na dolinu Rone, odlučiće glasanjem 30. novembra da li plaćati doseljenicima 25.000 švajcarskih franaka za odrasle i 10.000 po detetu ako kupe ili izgrade kuću tamo.
Da li su ova obećanja samo način da se poveća turistički interes, ili će ljudi koji se dosele zaista dobiti toliki novac? Hajde da pogledamo dokaze…

“Imam 2.000 evra! O ne, sačekaj”

Bormida, šarmantno italijansko selo, ima samo 400 stalnih stanovnika. Takođe ima i proaktivnog gradonačelnika Danijela Galijanija, koji je tri godine podsticao opadajuću populaciju super-jeftinim poslovima iznajmljivanja. Za 50 do 120 evra za mesec dana iznajmljivao je kuće i doveo 50 novih stanovnika.

Zatim je u maju gradonačelnik zapitao glasno na Fejsbuku: zašto fondovi malih sela ne bi bili iskorišćeni za novčane bonuse od po 2.000 evra za relokaciju u ugrožene zajednice? Ideja je odmah postala viralna, i iako su sve ukazivali da se radi samo u sugestiji, priča se proširila svetom.

Ideja je postala viralna.

Više od 17.000 zainteresovanih strana kontaktiralo je seoski savet za četiri dana.

Gradonačelnik je bio prinuđen da ponovo reaguje na Fejsbuku: “Vest je pogrešno stigla do publike širom sveta”, rekao je.

“Italija je divna zemlja, ali, kao i ostale, u ekonomskoj krizi … Nažalost, nije moguće pomoći svima, ali ipak hvala na vašem interesu.”

Niko nije dobio 2.000 evra, ali to bi moglo da se promeni.

Džek-pot u Pugliji (posle dve godine)

Ako ste zaljubljeni u Italiju, definitivno postoji nada.

Kandela, osunčani srednjevekovni grad u srcu Italije sa 2.700 stanovnika, takođe gubi porodice i mlade koji odlaze u veće gradove, zbog čega je lansiralo bonus šemu za privlačenje ljudi.

“Ovako funkcioniše: 800 evra za pojedince, 1.200 evra za parove, 1.500 do 1.800 evra za tročlanske porodice, a preko 2.000 evra za porodice od četiri do pet ljudi”, izjavio je prošlog meseca lokalni zvaničnik Stefano Basćijaneli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *