Zašto mačke donose mrtav plen svom vlasniku? DA LI STE OVO UOČILI?

Mačke su kompleksna bića – s jedne strane su slatke, umiljate i lenje, a sa druge surovi predatori.

Većina vlasnika mačaka zna kako izgleda promena ponašanja kod njihovih ljubimaca onog trenutka kada neki insekt uleti u kuću. A nije ni neobično da mačka donosi plen svom gazdi. Pitate se zašto to rade?

Iako mislite da vas vaša mačka dovoljno poznaje da zna da vam je tako nešto gadno, ona jednostavno želi da vam pokloni svoj plen.

Pre nekoliko hiljada godina, pre nego što su mace postale domaće životinje one su bile predatori i svoje mačiće su učile kako da love, a plen bi upravo njima poklanjale.

Rutual lova bila je glavna stvar koja je obezbeđivala njihovu egzistenciju i prenosila se s kolena na koleno. Čak i danas kada su se odomaćile one imaju usađen lovački gen u sebi i pokušavaju i nas da nauče kako da lovimo.

Ako vam donese živu životinju u zubima to je zato što želi da vas nauči kako vi da je dokrajčite. Isto važi i ako se igraju sa mrtvom životinjom. Dakle, mačke žele da prenesu predatorski gen i na svoje vlasnike.

Takođe, studije su pokazale da je to i jedan od načina na koji želi da se zbliži ili impresira svog vlasnika, a posebno mužjaci usvajaju ovo ponašanje.

Ipak, nisu to samo mrtve životinje kojima želi da vas imresionira. Neke blesave mace donose svojim vlasnicima čarape, pa čak i namirnice iz kante za smeće, kao i mnoge druge stvari sa kojima žele da im pokažu da treba da se zabavljaju baš kao i one.

(B92)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *