Zašto NI SLUČAJNO ne smijete da iščupate nijednu dlačicu iz nosa? Posljedice mogu da budu FATALNE

Ni slučajno ne čupajte dlake iz nosa

Žbunić koji viri iz nozdrva obično povezujemo sa muškarcima, ali to je podjednako i ženski problem, samo što se mnogo njih stidi da o tome govori. Svi imamo dlačice u nosu, uključujući i djecu, i to zato što su vrlo važne za naše tijelo. One hvataju komadiće prašine, bakterije i prljavštinu koje bismo, da ih nemamo, udahnuli i unijeli u organizam.

Pinceta i vosak nikako

Dlake postoje u nozdvama sa dobrim razlogom – da nam ne trebaju, prosto ne bi ni postojale. Kada dišete kroz nos, vazduh se filtrira kroz sisteme odbrane među kojima su i dlake koje filtriraju sve štetne materije i štite od infekcija i iritacija.

1) Kada čupkate ove dlačice, bilo pincetom ili čak i voskom (da, ljudi i to rade), širom otvarate vrata bakterijama koje dalje izazivaju infekcije.

2) Vrlo lako može da vam se desi urasla dlaka. Znate koliko je to nezgodno čak i na mjestima koja lako dohvatimo, a kamoli na tako nedostupnom mjestu poput nozdrve.

3) Trougao smrti. Već smo pisali o ovom trouglu koji se nalazi na licu, a uključuje i nos. Ako vam se u trouglu smrti desi infekcija, ona vrlo lako može da se proširi na mozak.

ŠTA ONDA RADITI SA DLAČICAMA?

Naravno, ne morate da gajite žbunić u nozdrvama ako ne želite. Samo dlačice nemojte da čupkate, već ih skraćujte makazicama.

Izvor: zena.blic.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *